Izvor: Politika, 12.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recept umesto keša

Čak 159 novih medikamenata koji su se do sada isključivo kupovali iz svog džepa ubuduće na račun RZZZ

Mnogi pacijenti koji su u proteklih desetak dana otišli do svojih lekara na kontrole bili su prijatno iznenađeni kada su čuli da će lek koji su do sada plaćali iz svog džepa ubuduće dobijati na recept. Od 1. septembra počela je da se primenjuje nova lista lekova, na kojoj su se prvi put našli lekovi za Alchajmerovu ili Parkinsonovu bolest, koji su se do sada isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kupovali, a sada će se dobijati na recept uz participaciju. Osim toga, trudnice koje održavaju trudnoću, prvi put, posle dugih meseci urgiranja i ukazivanja na svoje muke, preparate za održavanje trudnoće dobijaće na recept. "Partususten" tablete, lek koji se koristi za održavanje trudnoće do sada se plaćao oko 600 dinara, sada je u celosti na teret Zavoda.

Najnovija lista lekova je proširena za čak 159 novih medikamenata, različitih jačina i farmaceutskih oblika i to je zapravo najveće proširenje liste lekova od uvođenja novih kriterijuma u februaru 2005. godine.

– Najveći kvalitet nove liste lekova jeste što su se na njoj našli lekovi najnovije generacije, koji imaju manje neželjenih dejstava. Imamo čak 102 potpuno nova preparata. Prvi put su na listi lekova "rekvip", "mirapeksin" i "comptan" tablete, najsavremeniji lekovi u terapiji Parkinsonove bolesti, kao i Alchajmerove bolesti. Osim toga, proširene su medicinske indikacije za veliki broj lekova, tako da će oni biti dostupniji većem broju pacijenata – kaže za "Politiku" Vladan Ignjatović, načelnik Centra za informisanje Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja.

Na novoj listi su sada i lekovi za depresiju iz najnovije i najefikasnije generacije, poput "cipraleksa" i "seroksat" tableta.

Pošto je visok krvni pritisak naš najrašireniji zdravstveni problem, najveći broj naših sugrađana verovatno je najviše obradovan vešću da je lek "prilazid plus" od sada dostupan na recept, a do sada se plaćao. Ovaj lek stiže iz farmaceutske kompanije "Galenika" koja ga već 12 godina proizvodi u saradnji sa švajcarskom kompanijom "Hofman la Roš" i koja je najzad dočekala da najviše ispitivan lek u domaćim studijama ubuduće bude mnogo dostupniji pacijentima sa visokim krvnim pritiskom. Podsećamo, do sada kada su ga plaćali sami u privatnim apotekama "prilazid" od 2,5 miligrama je koštao 488 dinara, a "prilazid plus" 854 dinara, pa je nova lista lekova mnogima olakšala lečenje, jer ubuduće će se pacijenti u potpunosti lečiti ovim lekom na teret RZZZ.

Lista lekova je znatno proširena i lekovima novije generacije za lečenje oboljenja pluća kao što su "seretide", "simbikort", "pulmikort" i "singular".

"Elidel" krem, lek za lečenje kožnog oboljenja atopijski dermatitis, za decu je u celosti na teret Zavoda, a za odrasle sa učešćem od 50 odsto. Cena leka po pakovanju je oko 2.000 dinara, tako da je ranije pacijent trebalo da, na mesečnom nivou, izdvoji oko 10.000 dinara za četiri pakovanja.

"Aricept" tablete, lek za lečenje demencije Alchajmerovog tipa, do sada nije bio na listi i mesečna terapija je iznosila oko 7.200 dinara, a sada uz učešće od 25 odsto od osiguranika, u iznosu od 1.800 dinara.

Na novoj listi su i "litak" ampule za lečenje leukemije vlasastih ćelija, kao i lek "glivek", takođe za lečenje određenih vrsta leukemija.

Ovim poslednjim proširenjem na listi lekova sada nalazi 700 generičkih lekova, dok je na listi lekova iz 2004. godine bilo samo 399 generičkih lekova. Na listi se nalazi i više od 60 vrsta citostatika, najskupljih lekova, koji do 2004. godine uopšte nisu bili propisivani na teret zdravstvenog osiguranja.

O. Popović

[objavljeno: 12.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.