Izvor: B92, 19.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja na rušenje pravoslavnih crkava na Kosovu

Priština, Gračanica -- Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve u utorak je saopštio, povodom "novih razaranja svetinja na Kosovu i Metohiji", da je "duboko ožalošćen najnovijim varvarskim činom albanskih terorista i još dublje razočaran u međunarodnu zajednicu koja omogućava da pod njenom upravom i vlašću bivaju nemilice uništavani spomenici duhovnosti i kulture jednog naroda i to u srcu Evrope". "Zbog svega toga Sveti Sinod apeluje na međunarodnu zajednicu da prestane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s diskriminisanjem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, da pruži adekvatnu zastitu svih istorijskih, verskih i kulturnih spomenika bez obzira na to kom narodu i kojoj kulturi pripadali, da omogući miran i bezbedan život svim građanima i da omogući povratak svih prognanih lica svojim domovima. Samo u tom slučaju i naše porušene svetinje biće obnovljene, a dalje rušenje istih biće onemogućeno", navodi se u saopštenju.

KFOR je saopštio da će nastaviti da na Kosovu održava stalnu zaštitu samo oko onih srpskih verskih spomenika koji su od istorijsko-umetničke važnosti i koji su u aktivnoj crkvenoj upotrebi. "KFOR osuđuje napade na 2 pravoslavne crkve u zapadnom delu opštine Istok. Izgledalo je da je ta opština dostigla dovoljan nivo sigurnosti i mira. Pošto su lokalne vlasti otvoreno osudile te događaje kao kriminalna dela, KFOR će nastaviti da promoviše preuzimanje odgovornosti i obezbeđuje održavanje stalne zaštite samo za one srpske verske objekte od istorijsko-umetničke vaznosti i koje se koriste za versku upotrebu", navodi KFOR.

Eparhije raško-prizrenska i kosovsko-metohijska najoštrije su protestovale zbog navoda KFOR da će "stalnim prisustvom pružati zaštitu samo za one srpke verske spomenike koji su od istorijsko-umetničke vaznosti i koje su u aktivnoj crkvenoj upotrebi". "To je jedna beskrupulozna izjava bez ikakvog presedana koja otvoreno ohrabruje zločince koji ruše naše svete hramove da nastave sa svojim varvarskim pirom", izjavio je episkop raško-prizrenski Artemije. "To je ravno saučesništvu u zločinu jer ostavljanje brojnih hramova koje je s mukom podizao srpski narod bez ikakve zaštite i sigurnosti znači dopustiti ekstremistima da ih unište i zauvek zatru tragove našeg postojanja. Odgovorno tvrdimo da će za svaku sledeću ostećenu ili uništenu crkvu direktnu odgovornost pred Bogom i istorijom snositi ne samo počinioci zlodela, već i oni koji im to dopuštaju takvim i sličnim izjavama, zaključuje episkop Artemije.

Predsedništvo Koordinacionog centra Savezne i Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju "poraženo je činjenicom da se uporno nastavlja rušenje srpskih pravoslavnih svetinja". U ime Koordinacionog centra, Nebojša Čović je poslao otvoreno protestno pismo Kofiju Ananu, generalnom sekretaru Ujedinjanih nacija i Koisirou Macuru, generalnom direktoru UNESCO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.