Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razrešeno 200 slučajeva nestalih

Priština -- U nepuna tri meseca razjašnjena sudbina više od 200 nestalih osoba, njihovi posmrtni ostaci predati porodicama.

Na sastanku je izneto da je u nepuna tri meseca razjašnjena sudbina više od 200 nestalih osoba i da su njihovi posmrtni ostaci predati porodicama. Delegacije Beograda i Prištine su na sastanku podnele izveštaj o merama koje su preduzele od poslednjeg sastanka u martu.

Jedan od članova Radne grupe sa beogradske strane, Gvozden Gagić, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << detalje sa sastanka u Prištini: "Dogovoreno je da se utvrde drugi mehanizmi saradnje, prevashodno se radi na procesu ubrzavanja rešavanja sudbine nestalih lica. Podneti su izveštaji o pronalasku masovnih grobnica na području Kosova, Volujak i Mališevo, i napravljena analiza reptrijacije posmrtnih ostataka. Dve je bilo u međuvremenu, 107 tela iz masovnih grobnica u Srbiji. Sledeći sastanak dogovoren je načelno za 20 septembar".

Predsedavajući Radne grupe, Fransoa Štam, saopštio je na današnjem sastanku da je učinjen pozitivan korak napred, ali da Radna grupa mora dati odgovore i ostalim porodicama koje čekaju vesti o svojim nestalim rođacima. Broj nestalih lica sada je 2716, dok je u martu ove godine iznosio 2919 lica.

"Ubrzo prenos preostalih tela nestalih"

Šef beogradske delegacije u Radnoj grupi za nestale na Kosovu Veljko Odalović najavio je da će tela nestalih osoba sa Kosova, koja se nalaze u centralnoj Srbiji, biti dopremljeni na Kosovo, čim bude završena njihova identifikacija.

"Ima još 351 tela koja su pronađena u masovnim grobnicama u centralnoj Srbiji i koja nisu predata njihovim porodicama, dok su do sada na Kosovo dopremljena 485 identifikovana tela", rekao je Odalović nakon današnjeg sastanka Radne grupe. Radi se o Albancima dopremljenim u hladnjačama u Srbiju i sahranjenim u masovnim grobnicama u Perućcu, Batajnici i Petrovom selu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.