Razrešen direktor škole u Kuršumliji jer nije prijavio vršnjačko nasilje

Izvor: RTS, 04.Okt.2019, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razrešen direktor škole u Kuršumliji jer nije prijavio vršnjačko nasilje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je na osnovu vanrednog inspecijskog nadzora u OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji razrešio direktora Radicu Jović.
Ministarstvo je u saopštenju navelo da direktor škole nije sprovodio mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika i nije preduzimao blagovremeno odgovarajuće mere u slučajevima povrede zabrana iz člana 110-113. Zakona. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je u prepodnevnoj smeni za vreme velikog odmora učenik prvog razreda gurnut od strane učenika u korito česme koje se nalazi u dvorištu škole i bio mokar. Niko od predstavnika škole nije obavestio nadležnu Školsku upravu u roku od 24 sata o događaju.
Nasilje i zlostavljanje direktor ustanove je u obavezi da prijavi nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata.
Ako se sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu.
"Prikrivanje vršnjačkog nasilja od strane zaposlenih u bilo kojoj ustanovi nije dozvoljeno, a odgovorna lica moraju da snose posledice", istakao je ministar Mladen Šarčević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Smenjena direktorka škole zbog prikrivanja vršnjačkog nasilja

Izvor: Radio 021, 04.Okt.2019

Ministar prosvete Mladen Šarčević razrešio je dužnosti Radicu Jović, direktorku Osnovne škole "Miloje Zakić" u Kuršumliji posle vanrednog inspekcijskog nadzora, kojim je utvrđeno da se u toj školi desilo vršnjačko nasilje koje direktorka nije prijavila nadležnima..."Vanrednim inspekcijskim...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.