Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori sa predstavnicima manjina

Beograd -- Predsednik i premijer Srbije razgovarali su ovih dana sa predstavnicima nacionalnih manjina.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica i predstavnici Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori zaključili su danas da unapređenje položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj doprinosi daljem razvijanju dobrosusedskih odnosa SCG i Hrvatske.

Na sastanku su, kako se navodi u saopštenju, razmotrena pitanja ostvarivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava pripadnika hrvatske nacionalne manjine u oblasti javnog informisanja i prosvete, a posebno mogućnosti njihovog učešća u državnim institucijama. Učesnici sastanka dogovorili su se, kako se navodi, o intenziviranju kontakata sa resornim institucijama u vezi sa realizacijom konkretnih projekata u oblasti kulture i prekogranične saradnje.

Predstavnici Saveza Vlaha Srbije predstavili su predsedniku Srbije Borisu Tadiću teškoće sa kojima se suočava vlaška zajednica u očuvanju i realizaciji svog identiteta i javnih aktivnosti, saopštio je danas taj Savet. Oni su izneli mišljenje o manjkavosti i neusklađenosti zakonodavstva Srbije za poštovanje i primenu ljudskih i manjinskih prava i sloboda.Prema navodima tog saveza, Tadić je podržao inicijativu za izbor Saveta zajednice Vlaha Srbije, kao nacionalnog saveta kulturne autonomije Vlaha Srbije.

A predsednik Vlade Srbije, Vojislav Koštunica razgovarao je danas i sa predstavnicima Saveta romske nacionalne manjine o daljem unapređenju položaja te nacionalne manjine u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije na sastanku je posebno bilo reči o aktivnostima na sprovođenju projekata i programa iz "Dekade Roma" u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja i stanovanja.

Koštunica je istakao da je veoma važna integracija romske nacionalne manjine u društveni život zemlje i ukazao da je Vlada opredeljena za unapređivanje prava Roma, kao i svih drugih zajednica u Srbiji, piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.