Izvor: Danas, 14.Jul.2015, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori ni o čemu

"Polemika" S. Basare i V. Kecmanovića u Danasu i Politici pokazala nam je zaista neverovatno velike mogućnosti dugog (da li baš i beskonačnog?) razgovora ni o čemu. Teško da bi se u toj disciplini našla dvojica veštijih.

No, ako se podsetimo da im je taj razgovor - iz kojeg će i oni da pamte samo međusobne pohvale (kao poslovični vojvoda i serdar): Ja tebi Šekspire, ti meni Balzače, a kakvi smo pisci samo mi znamo - počeo izjašnjavanjem o jednoj zaista lepoj i korisnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ideji da se smanji porez izdavačima dnevnih glasila koja se štampaju ćirilicom, kako bi se i tako zaštitilo pismo srpskog naroda u državi Srbiji.

Podržavajući takva razmišljanja, smatram da - ipak - ni u tom poslu ne bi valjalo praviti bilo kakve razlike između većinskog naroda i nacionalnih manjina, tj. i pisma nacionalnih manjina zaslužuju da u ovoj državi imaju ista prava i iste mogućnosti kao pismo srpskog naroda, ali tu nailazimo na problem koji nam, ne samo u ovom poslu, pravi veliku smetnju: to je, naravno, nakaradno shvatanje da se u Srbiji novine štampaju ćirilicom i latinicom; Politika i Novosti ćirilicom, a Danas, Blic i još nekoliko latinicom. Nema u Srbiji novina štampanih latinicom. To što se u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj pogrešno naziva latinicom, to je gajica. Latinica je pismo latinskog jezika i od gajice (hrvatskog pisma srpskog jezika, 1830*) razlikuje se po tome što nema Ć, Š, Ž i Đ, kao što gajica nema latinska slova X, Y, W i Q.

Sad kad smo to razjasnili, da se vratim na svoj predlog: porez treba smanjiti ne samo za novine koje izlaze ćirilicom (kako bi se pomogla slabašna nastojanja za očuvanje srpskog pisma), nego i za novine, listove i časopise nacionalnih manjina: Rusina, Mađara, Bugara, Slovaka, Rusa, Makedonaca... pa tako i Hrvata, tj. novina koje se štampaju gajicom. Svima valja jednako pomoći da neguju i čuvaju svoje pismo.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.