Razbiti stereotipe, ukazujući na uspešne Rome

Izvor: Politika, 08.Apr.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razbiti stereotipe, ukazujući na uspešne Rome

BEOGRAD– Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je danas, povodom Svetskog dana Roma, da društvo treba da razbije stereotipe o Romima i Romkinjama, ukazujući na one uspešne koji su, uz društvenu podršku, uspeli da prevaziđu ogromne prepreke i ostvare svoje ciljeve.

„Svi stalno ponavljamo da su Romi i Romkinje nepismeni, bez posla, siromašni, diskriminisani, podređeni, a malo je onih koji znaju da među njima ima i onih koji završavaju fakultete i sjajni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su studenti i studentkinje, onih koji su društveno aktivni, ekonomski samostalni”, navedeno je u saopštenju.

Zato, smatra Petrušić, društvo treba da razbije stereotipe i da afirmiše potencijale i doprinos Roma.

Ona je poručila da se problemi Roma neće rešiti sami od sebe i da je potrebno dugoročno i iskreno zalaganje kako bi sve posebne mere koje u tom cilju osmišljene i bile ostvarene.

„Zato Svetski dan Roma dodatno treba da podseti sve nas da smo kao društvo odgovorni da svakoj romskoj ženi omogućimo normalne uslove za život, uključivanje u društvo u kome neće biti omalovažavane i diskriminisane i u kome će moći da pokažu svoje talente, znanja i sposobnosti”, saopštila je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. 

-----------------------------------------------

Danas se obeležava Svetski dan Roma - 8. april

BEOGRAD - Svetski dan Roma - 8. april biće obeležen danas u Srbiji i svetu mnogobrojnim manifestacijama, a centralnu proslavu u Beogradu organizuje Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

Organizacija Amnesti internešenel u najnovijem izveštaju skrenula je pažnju na težak položaj i pozvala Vladu Srbije da spreči prinudno iseljavanje, a EU da finansijski pomogne Srbiji u obezbeđivanju socijalnog stanovanja za Rome i druge ugrožene grupe.

Centralnu proslavu u Beogradu organizuje Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije, pod pokroviteljstvom vlade, Skupštine i Gradske uprave.

Manifestacija će početi izložbom slika romskih slikara u prostorijama Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije, zatim javnim slušanjem u Skupštini Srbije.

Na Kalemegdanu i Trgu Republike predviđen je defile učesnika i gostiju, a zatim koncert folklornih ansambala na Trgu Republike na kome će učestvovati kulturno umetnička društva iz Vranja, Prokuplja, Mladenovca, Rume...

U Sava centru biće dodeljena priznanja i povelje javnim ličnostima, a zatim izložba slika akademskih slikara Roma i koncert grupe „Terno” iz Poljske i grupe „Spinoli Santino” iz Italije.

Organizacije i inicijative okupljene u Romsko-ženskoj mreži u Srbiji, na Međunarodni dan Roma, organizovaće ulično-scensku akciju pod nazivom „Sve ono što sam ja...„

Performans u režiji Dijane Milošević, glumački izvode aktiviskinje i aktivisti iz žensko-romskih i romskih udruženja, a građanima će na umetnički način predstaviti položaj u kome se danas nalaze Romkinje i pozvati ih na toleranciju i podršku.

U organizaciji Regionalnog centra za manjine u saradnji sa Kulturnim centrom Reks biće organizovana i projekcija filma „Gazela. Privremeno sklonište za 100 do 500 godina”, a nakon toga i razgovor o pravu na stanovanje Roma i Romkinja, s posebnim osvrtom na prinudna iseljenja.

U razgovoru će učestvovati predstavnici Amnesti internešnala, Regionalnog centra za manjine, Komiteta pravnika za ljudska prava, a nakon razgovora biće prikazan video zapis sa Dečijeg Pesničenja održanog u romskom naselju u Rakovici 3. aprila.

U Sava centru uveče će biti održana i svečana akademija.

Povodom 40 godina od osnivanja Svetske organizacije Roma, Muzej romske kulture u Sportskom centru Šumice na Voždovcu organizovaće manifestaciju „Usponi i padovi Velike ideje”.

Biće dodeljene nagrade za životna dela, kao i godišnje nagrade.

Prema zvaničnom popisu iz 2002. godine u Srbiji živi oko 108.000 Roma, ali nezvanične procene sa terena govore da ih ima oko 450.000.

Na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma.

Taj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Tanjug

objavljeno: 08.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.