Ratnom vazduhoplovstvu SAD isporučen prvi laki borbeni avion AT-6E “Wolverine“

Izvor: TangoSix.rs, 25.Feb.2021, 10:56

Ratnom vazduhoplovstvu SAD isporučen prvi laki borbeni avion AT-6E “Wolverine“

Iz logističkog centra Ratnog vazduhoplovstva SAD AFLCMC (Air Force Life Cycle Management Center) koji je potčinjen Komandi za materijalne resurse AFMC (Air Force Materiel Command), saopštili su 17. februara na svom Tviter nalogu da je RV SAD (USAF) primilo u službu prvi laki jurišni avion Textron AT-6E ‘’Wolverine’’.
To je prvi od dva aviona AT-6E koji naručeni marta 2020. godine za 70,2 miliona dolara a istovremeno su za USAF naručena i dva laka jurišna >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << aviona SNC-Embraer A-29 Super Tucano. Oba tipa će se koristiti u daljem izvođenju eksperimenta LAE (Light Attack Experiment) čije su dve faze već sprovedene avgusta 2017. (OA-X demonstration) i u periodu maj-jul 2018. godine.
Na objavljenim fotografijama se može videti AT-6E sa oznakama RV SAD ofarbanog u maskirnu šemu vrlo sličnoj kamuflažama European One koje je krajem 70-tih i tokom 80-tih imao deo američkih vojnih aviona, počevši od jurišnika A-7, A-10, A-37, transportera C-5, C-130 i C-141, osmatračkih OV-10, preko lovaca-bombardera F-4, F-15E, F-16, taktičkih bombardera FB-111 do strategijskih bombardera B-1B. Takve šeme korišćene su i na američkim vojnim helikopterima.
AT-6 je laka borbena varijanta turboelisnog školskog aviona T-6 ‘’Texan II’’ koji je baziran na švajcarskom avionu Pilatus PC-9. Kao osnova za AT-6B poslužila je verzija T-6B i za razliku od školskog Teksana II, Wolverine ima jači motor, ojačanu konstrukciju, integrisane optoelektronske senzore, link za razmenu informacija kao i mogućnost nošenja širokog spektra ubojnih sredstava koji obuhvata kontejnere sa mitraljezima, nevođena i vođena raketna zrna, nevođene i vođene avio-bombe, vođene rakete vazduh-zemlja.
Može se koristiti za obuku, prikupljanje obaveštajnih podataka (ISR – Inteligence, Surveillance and Recconaissance), osmatranje, izviđanje, blisku vatrenu vazduhoplovnu podršku (CAS – Close Air Support), protivpobunjeničku borbu (COIN – Counter Insurgency), patroliranje.
USAF je prvi korisnik AT-6, do sada ovaj laki višenamenski borbeni avion nikome nije prodat ali bi se u skorijoj budućnosti Vulverin mogao naći u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Tunisa i Tajlanda. Oktobra 2019. godine SAD su odobrile Tunisu moguću prodaju 12 školskih T-6C i 4 AT-6C za 325,8 miliona dolara ali je ipak krajem novembra prošle godine naručeno samo 8 T-6C. Tajland je krajem septembra 2020. naručio 12 T-6C (T-6TH) za 162 miliona dolara i razmatra nabavku 12 AT-6C (AT-6TH). Nabavka za Irak koja je najavljivana u dva navrata, prvo 2008. a potom i 2015. godine, nije realizovana.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Ratnom vazduhoplovstvu SAD isporučen prvi laki borbeni avion AT-6E “Wolverine“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.