Ratno Vazduhoplovstvo Mađarske nabavilo avione Zlin

Izvor: TangoSix.rs, 19.Jan.2017, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratno Vazduhoplovstvo Mađarske nabavilo avione Zlin

Magazin IHS Jane’s Defense Weekly preneo je pre tri dana da je od Ministarstva odbrane Mađarske dobio saopštenje da su za potrebe mađarskih vazduhoplovnih snaga nabavljena četiri laka trenažna i izviđačka aviona češkog proizvođača Zlin Aircraft.
Klipni avioni, dva dvoseda školska Z-242L i dva izviđačka/višenamenska četvoroseda Z-143LSi stići će u vazduhoplovnu bazu Szolnok krajem marta.
Nabavka je realizovana nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << što je kompanija Zlin pobedila na tenderu koji je Ministarstvo odbrane raspisalo 2016. godine. Ugovor koji je vredan 1,8 miliona dolara obuhvata, osim isporuke aviona, zemaljsku opremu, obuku pilota i zemaljskog osoblja.
Školski avion Z-242L postigao je solidan uspeh na tržištu. Na fotografiji primerak koji pripada RV Perua / Foto: Zlin AircraftMađarska je za školovanje pilota do sada koristila sovjetske avione Jak-52 i to u rumunskoj varijanti Iak-52. 1994. godine je iz Rumunije nabavljeno 12 primeraka a u udesima su izgubljena dva aviona.
Prvi je izgubljen 2003, drugi 2015. kada je došlo do problema sa motorom a u udesu je jedan pilot zadobio ozbiljne opekotine. Danas su operativna svega tri Iak-52 i nalaze se u sastavu mešovite trenažne eskadrile koja bazira na aerodromu Szolnok.
The post Ratno Vazduhoplovstvo Mađarske nabavilo avione Zlin appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.