Ratel najavio povlačenje pravilnika o internetu

Izvor: Blic, 08.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratel najavio povlačenje pravilnika o internetu

Pod pritiskom javnosti, Republička agencija za telekomunikacije na narednoj sednici Upravnog odbora povući će pravilnik kojim je naređivala operatorima da državnim organima omoguće neustavnu tajnu kontrolu elektronske pošte bukvalno svih naših građana.

Na okruglom stolu u organizaciji Privredne komore Srbije povlačenje spornog pravilnika najavio je Grozdan Petrović, član Upravnog odbora Ratela, i to na narednoj sednici, posle čega kreće javna rasprava o spornim pitanjima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Na ovom skupu je baražno kritikovan dokument, u suštini ne samo kao neustavan, već i toliko pravno nemoralan da omogućava presretanje nečije elektronske pošte, izmenu njene sadržine i slanje prvobitnom primaocu.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, ocenjuje da privatnost građana neće biti garantovana ni donošenjem zakona o zaštiti podataka i ličnosti, već se moraju ojačati mehanizmi isključivanja tajnog praćenja bez naloga suda. Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta ukazuje da uputstvo Ratela obavezuje operatore da kupuju veoma skupu opremu za nadzor koja je potrebna državi, a ne njima, što se, kako je zapazio, u oba slučaja preliva na džepove građana (bilo kroz poreze, bilo kroz povećanje cena net usluga). Ukoliko bi ovakvo upustvo bilo primenjeno, onda bi operatori morali da izdvoje od 100.000 do milion evra, naveo je Aleksandar Mutabdžić iz „Informatike".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.