Ratarske sveće u Tronoši

Izvor: Blic, 12.Apr.2017, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratarske sveće u Tronoši

Parohijani Tršića, Korenite, Zajače, Paskovca i Gornje Borine, priložiće sutra na Veliki četvrtak, manastirskoj crkvi posvećenoj Vavedenju Presvete Bogorodice u Tronoši, dve ratarske sveće teške po 50 kilograma i visoko oko 1,5 metara, napravljene od čistog voska.

Po trediciji, sveće se pale na Vaskrs ispred ikone Isusa Hrista i Svete Bogorodice i one će do sledeće godine svake nedelje i na veće crkvene praznike biti paljene u vreme službe. Vosak koji od njih ostane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biće pretopljen sa novim kada narednog proleća meštani budu pravili novu sveću.

Ovaj jedinstven običaj u Tronoši nije prekidan ni za vreme ratova, a sveće liju ratari verujući da će im zaštiti useve i doprineti berićetu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NARODNI OBIČAJ U MANASTIRU TRONOŠA: Pale ratarske sveće koje nikad ne plaču

Izvor: Kurir, 13.Apr.2017, 01:52

...Velike ratarske sveće svake godine u isto vreme, na Veliki četvrtak nešto posle 16 časova, budu upaljene u manastiru Tronoša..Kada počne vaskršnji post, sakupljaju se prilozi u vosku ili novcu, za koji se kupi čist vosak Jedna sveća izliva se u Tronoši, u čemu učestvuju parohijani Korenite...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.