Izvor: B92, 26.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste maloletnička delikvencija

Beograd -- Maloletnička delinkvencija u porastu, statistika beleži sve više težih prestupa, a policija registruje sve mlađe delinkvente.

Samo u Beogradu, godišnje se evidentira oko 2.000 maloletnih prestupnika. Kako bi se smanjio broj povratnika i prestupnicima pružila prilika da se vrate na pravi put Međunarodna mreža pomoći IAN u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad pokrenula je petomesečni projekat Edukativna i psihološka podrška maloletnim učiniocima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krivičnih dela.

Trideset šest maloletnih delinkvenata koji imaju imaju vaspitni nalog ili izrečenu posebnu obavezu Suda ili Tžilaštva da se osposobe za neko zanimanje, imaće priliku da učešćem u projektu izađu iz maloletničkog kriminala. Kroz intenzivan program edukacije i psiholološke podrške pored obrazovanja radiće se i na njihovom pravilnom razvoju i jačanju lične odgovornosti.

"Mi im pružamo mogućnost da u roku od 5 meseci kroz jedan vrlo intenzivan program prođu kroz više od 180 sati različitih treninga, kroz školu kompjutera koja će rezultirati dobijanjem zvanično priznatog sertifikata, kroz školu engleskog jezika i kroz školu socijalnih veština koje će im pomoći da na bolji način kontrolišu sopstvene emocije i sopstveno ponašanje."

"Jedan je kurs asertivnog ponašanja gde se asertivnost nudi kao kontra mogućnost u odnosu na agresivno ponašanje, zatim je tu self menadžment, odnosno upravljanje sobom i sopstvenim emocijama i, na kraju, imamo rešavanje konflikata odnosno kontrolisanje konflikata", objašnjava koordinator projekta IAN Branko Vujadinović.

"Oni jako brzo mogu da dođu do nekih vidljivih rezultata što za njih može biti potitivno potkrpljenje i na taj način oni dobijaju informaciju da i oni mogu biti dobri jer biti dobar je vrlina koja se uči a zapravo njiohova istorija je najčešće istorija neuspeha", kaže Mikaina Stevanović iz Centra za socijalni rad Novi Beograd.

Poražavajuće brojke koje se odnose na maloletničku delinkvenciju pokazuju da se samo u Beogradu godišnje zabeleži blizu 2 hiljade maloletnih prestupnika koji sve češće čine imovinske delikte sa elementima nasilja.

Tako je u Beogradu u prvih pet meseci evidentirano 220 teških krađa, što je za 40 više u odnosu na isti period prošle godine. Sve su skloniji i tučama.

"Ranije smo imali da kažem trend nošenja vatrenog oružja u smislu pištolja, revolvera. U zadnje vreme se pojavljuje nož kao sredtvo izvršenja koje se uglavnom poteže u tim nekim tučama između dve grupe", objašnjava šef odseka za preventivnu delatnost kod maloletnika MUP-a Srbije Jugoslav Kovačević.

Međutim, posledice fizičkih obračuna ogledaju se i u porastu broja krtivičnih dela protiv života i tela, odnosno nanošenju teških i lakih telesnih povreda. Ovakvi obračuni u pojedinim slučajevima završavaju se i smrtnim ishodom. Ove godine desilo se jedno teško ubistvo, tri ubistva i četiri ubistva u pokušaju.

"Broj teških krivičnih dela je povećan i ono što jako zabrinjava je da se susrećemo sa decom koja nemaju osećaj odgovornosti za počinjena teška krivična dela. Takođe pada kalendarski uzrast dece, nažalost mi se sve češće susrećemo sa decom koja su krivično neodgovorna ali su izvršioci teških krivičnih dela", savetnik za maloletničku delinkvenciju u Okružnom zatvoru Ljubinka Marković.

Upravo krivično neodgovornoj deci do 14 godina starosti i mlađim maloletnicima od 14 do 16 godina izriču se, pored upućivanja u vaspitnu ustanovu ili vaspitno-popravni dom, vaspitne mere i nalozi čija bi suština trebalo da bude usmeravanje maloletnika, pružanje novih mogućnosti i izgradnja pozitivnog stava prema društvu, kao i uključivanje u njega.

A projekat Edukativna i psihološka podrška maloletnim prestupnicima prvi je projekat koji će vaspine mere i naloge realizovati na adekvatan način, što je dosad izostajalo u našem socijalnom sistemu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.