Izvor: Blic, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste cena kukuruza

Raste cena kukuruza

Od 18. 12. do 22. 12. 2006. preko Produktne berze u Novom Sadu ostvaren je ukupan promet od 1.556,13 tona robe ili vrednosno 20.221.394 dinara, što je praktično na nivou trgovanja iz prethodne nedelje.

Dve su osnovne karakteristike trgovanja u nedelji za nama: ponovno oživljavanje tržišta kukuruza sa rastom cene i potpuno pasivno tržište pšenice.

Kukuruz je svoj primat u trgovanju preko berze potvrdio prometom sa prosečnom cenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trgovanja od 11,01 din/kg (10,20 din/kg), što je rast u odnosu na prethodnu nedelju od 1,66%. Na cenovne trendove na tržištu kukuruza nije uticala ni činjenica o evidentnom smirivanju cena u zemljama u okruženju, Mađarskoj pre svega, koja i inače preferira naše ciljno tržište izvoza.

Pšenicom se u protekloj nedelji nije uopšte trgovalo. Iako je ponuda bila čak na vrlo prihvatljivom cenovnom nivou od 11,66 din/kg ili 10,80 din/kg bez PDV, što je ispod proseka iz prethodnog perioda, reakcije tražnje nije bilo. Ipak, iskustvo prethodnih godina govori da će trgovanje ovom robom biti aktivnije pred sam kraj godine.

Od ostale robe trgovalo se sojinim zrnom, robom koja sve značajnije zauzima svoje mesto u strukturi ukupnog prometa preko berze.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti:

E-mail: redakcija@blic.co.yu



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.