Raste broj tražilaca azila iz Crne Gore u Nemačkoj

Izvor: Akter, 12.Avg.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj tražilaca azila iz Crne Gore u Nemačkoj

Broj tražilaca azila iz Crne Gore u Nemačku ove godine značajno je povećan i u prvih šest meseci bio je veći od 2.000, što je za dve trećine više u odnosu na prošlu godinu, podaci su nemačke Federalne kancelarije za migracije i izbeglice

Prema podacima Kancelarije tačan broj tražilaca azila iz Crne Gore je 2.047, što je značajno više u odnosu na prošlu godinu kada je taj broj iznosio 1.269, prenosi podgorička agencija MINA.

Od obrađenih 749 zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << za prvih šest meseci, zaštitu je dobilo svega 0,1 odsto tražilaca, dok je 581 odbijeno.

Pozitivne odluke se, kako je objašnjeno iz nemačke kancelarije za migracije, odnose na tražioce koji su dobili politički azil, izbegličku zaštitu ili su ostali u Nemačkoj na osnovu klauzule o zabrani proterivanja.

Građani Crne Gore u povećanom broju od početka godine odlaze u Nemačku i druge države EU gde traže azil, a procene nevladinih organizacije govore da se u proteklih nekoliko meseci iselilo skoro 6.000 građana.

Uglavnom odlaze stanovnici siromašnijeg severa koji imaju rođake i prijatelje u Nemačkoj, Luksemburgu i drugim zemljama Unije.

Nemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker je u više navrata rekla da će svi tražioci azila biti vraćeni i pozvala crnogorske državljane da se ne iseljavaju.

Vlasti Nemačke su 7. avgusta ove godine objavile video kojim poručuju migrantima s Balkana da su im vrlo slabe šanse da dobiju azil u toj zemlji i da će im biti naplaćeni troškovi deportovanja.

Četvorominutni video koji će biti prikazan u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, prikazuje ukrcavanje migranata u policijski autobus, a potom njihovo prebacivanje u avion koji ih vraća u zemlje iz kojih su došli.

Nemačke vlasti se nadaju da će na ovaj način zaustaviti priliv azilanata iz jugoistočne Evrope.

Premijeri Crne Gore, Albanije i Kosova su nedavno tražili da te zemlje dobiju status "zemalja sigurnog porekla" čime bi bila isključena mogućnost dobijanja azila za građane tih država.

Srbija, BiH i Makedonija prošle godine su proglašene takvim državama.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Raste broj tražilaca azila iz CG u Nemačkoj

Izvor: B92, 12.Avg.2015

Broj tražilaca azila iz Crne Gore u Nemačku ove godine značajno je povećan i u prvih šest meseci bio je veći od 2.000...Taj broj je za dve trećine veći u odnosu na prošlu godinu, podaci su nemačke Federalne kancelarije za migracije i izbeglice...Prema podacima Kancelarije tačan broj tražilaca...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.