Raste broj korisnika narodnih kuhinja u Beogradu

Izvor: Blic, Beta, 13.Okt.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj korisnika narodnih kuhinja u Beogradu

Broj korisnika besplatnih obroka u beogradskim narodnim kuhinjama raste i do kraja godine će premašiti sedam hiljada, izjavio je gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

"Prema podacima Sekretarijata za socijalnu zaštitu, prošle godine bilo je 5.500 korisnika besplatnih obroka u narodnim kuhinjama. Taj broj je u septembru ove godine dosegao 5.723 korisnika. Podaci pokazuju da ce do kraja ove godine taj broj premašiti sedam hiljada", rekao je Đukić za radio Beta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << RFI.

Podaci pokazuju da su najugroženija deca do 14 godina, stariji od 65 godina, nezaposleni, izbeglice i interno raseljena lica.

U Beogradu trenutno ima 30 punktova narodnih kuhinja, a u pripremi je i otvaranje još jednog punkta. Kako navodi gradski sekretar za socijalnu zaštitu cilj je da se korisnicima narodnih kuhinja omogući laksi pristup i izbegnu situacije u kojima da bi došli po obrok moraju da menjaju dva prevoza.

Banka hrane jedna je od organizacija koja pomaže rad narodnih kuhinja. Predstavnica te nevladine organizacije Miroslava Anđelić navela je da prema njihovim podacima 60 odsto korisnika narodnih kuhinja prima socijalnu pomoć države.

Anđelićeva je za Radio Beta RFI rekla da treba iskoristiti sve zalihe hrane, a ne bacati ih, pa će zbog toga ta organizacija uskoro u dogovoru sa Unijom pekara najugroženijim građanima početi da distribuira pekarske prozivode koji su upotrebljivi, ali bi ipak bili povučeni iz prodaje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.