Raste broj dece obolele od raka

Izvor: S media, 29.Avg.2010, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj dece obolele od raka

Broj dece obolele od malignih oboljenja u Srbiji godišnje se uveća za više od 300, upozorio je danas predstavnik Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka Vladimir Radulović.

"Problem je što svake godine sve više dece obolelva od raka, ne zna se tačno zašto, ali se dešava. Zajedno sa lekarima pokušavamo da izadjemo iz svega toga", kazao je Radulović u jutarnjem dnevniku RTS-a.

Radulović je naveo da su kod dece obolele od malignih bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << najčešća leukemija, pa onda tumori mozga i kostiju.

Predsednik Udruženja je izrazio očekivanje da će do uskoro biti izmenjen pravilnik po kome deca lečena od malignih oboljenja nemaju pravo na produženu rehabilitaciju.

"Imamo ozbiljna obećanja nadležnih u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da će problem biti rešen u interesu dece", kazao je Radulović.

On je ocenio da je akcija "Kraba" u kojo su uhapšeni čelnci Instituta za onkologiju bila veliki udarac za zdravstvo i sve one koji se bave tom vrstom problema.

"Činjenica je bila da su zbog toga i roditelji i deca i lekari bili uzmemireni. Problem je sada rešen. Deca dobijaju odgovarajuću terapiju", rekao je on.

Radulović je ukazao na značaj postojanja roditeljske kuće i izrazio zadovoljstvo što će od septembra u Beogradu biti otvorena i durga kuća.

"Za roditelje i decu iz unutrašnjosti to mnogo znači, jer ne moraju da spavaju po parkovima ili kod rodjaka. Nisu lekovi samo ti koji leče, već i staloženost roditelja, koju dete oseća", kazao je Radulović i dodao da je siguran da će i nova kuća u mnogo čemu doprineti bržem i i jednostavnijem oporavku dece.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.