Izvor: B92, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspoloženje prema svetskim silama

Beograd -- Trećina građana Srbije želi jačanje uticaja Evropske unije, pokazuje istraživanje TnS medium galup.

Ipak je veći broj onih koji su za smanjenje tog uticaja, pokazuju rezultati istraživanja, urađenog povodom Dana Ujedinjenih nacija. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Evropskim savetom za međunarodne odnose, tokom leta 2007. godine u 52 zemlje širom sveta i obuhvatilo je preko 57 hiljada ispitanika. U Srbiji je ispitano 1.000 građana, navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U Albaniji ubedljiva većina građana smatra da uticaj EU treba da se poveća, dok je samo četiri odsto za smanjenje njenog uticaja.

Na Kosovu i u Bugarskoj većina građana je za povećanje uticaja, a u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj više građana je za smanjenje uticaja EU.

Kada je reč o uticaju Amerike, građani Srbije i BiH imaju najnegativniji stav od svih zemalja u regionu. Većina građana Hrvatske i Bugarske, takođe je za smanjenje uticaja Amerike. Na Kosovu, a naročito u Albaniji građani su za povećanje uticaja ove sile.

U Albaniji je 71 odsto ispitanika za povećanja uticaja SAD, dok je na Kosovu 61 odsto za.

Nasuprot tome, u Bosni i Hercegovini - 80 odsto, Luksemburgu - 74 odsto, Grčkoj - 73 odsto, Srbiji - 72 odsto i Finskoj - 71 odsto građana je protiv jačanja uticaja Amerike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.