Raskid koalicije  posle istrage

Izvor: Blic, 11.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskid koalicije posle istrage

Kragujevac - mokratska stranka neće pozvati svoje članove da napuste mesta u gradskoj upravi Kragujevca i u gradskim preduzećima koja su dobili na osnovu kvota zbog učešća u vladajućoj koaliciji. Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović pozvao je prekjuče funkcionere DS da „odmah napuste" sve gradske funkcije zbog optužbi da je gradska vlast proneverila više od 50 miliona dinara.

Portparol Tužilaštva u Kragujevcu Marija Mladenović izjavila je da „tužioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prate situaciju oko optužbi DS protiv vlasti u Kragujevcu i reagovaće brzo i efikasno".

- Do sada nije podneta nijedna krivična prijava, ali to ne znači da tužilac, ako utvrdi da ima osnova, neće pokrenuti samostalnu istragu kako bi se raskrinkale eventualne pronevere - kazala je Mladenovićeva.

Vlatko Jovićević, poverenik GO DS za Kragujevac, kazao je da je „jedini zahtev DS da državni organi prekontrolišu tendere i javne nabavke u Tržnicama, obdaništima, na bazenima i Drugoj gimnaziji" i da utvrde da li je bilo krađa, i da li je „gradska vlast uzela 50 miliona dinara iz džepova građana". U isto vreme, stranka „Zajedno za Šumadiju", koju vodi gradonačelnik Veroljub Stevanović, najavila je da će sačekati da nadležni organi provere sve optužbe i tek nakon toga raskinuti koaliciju sa DS.

Predsednik Skupštine grada Saša Milenić je juče izjavio za „Blic" da „optužbe DS direktno utiču na poverenje stranih investitora za ulaganja u Kragujevac."

- Čini nam se da se zbog raspada „carstva" u Beogradu, zbog sumnjivih poslova u Luci Beograd i na drugim lokacijama težište problema prebacuje na druge gradove. Zato se na svaki način sada poteže pitanje poslova u drugim srpskim opštinama. Do sada smo od velikih ulagača u Kragujevac dobili, kao gradska uprava, jedino komplimente jer smo radili pošteno, brzo, efikasno i isključivo po zakonu - kaže Milenić.

Pomoćnik gradonačelnika za zaštitu kulturne baštine i uređenje grada Slavica Đorđević, koja je na to mesto postavljena kao kadar DS, kaže da nije imala nikakvih problema u svom poslu i da od nje niko nije zahtevao da napusti funkciju.

- Radim normalno i sa gradonačelnikom se viđam svakoga dana. Sa njim najviše i sarađujem. Ja sam u svakom slučaju protiv korupcije, ali to je posao kojim treba da se bave policija i Tužilaštvo. Ostaću na svom mestu, i zasad nikakvih promena neće biti - kaže Slavica Đorđević.

I direktor Šumadijskog arhiva Predrag Ilić kaže da ne namerava da napusti svoje mesto, iako je član DS.

- Na ovoj funkciji sam od 2001. godine i tu sam ostao, iako se vlast u Kragujevcu u međuvremenu promenila. Niko me nije dirao, ni sada nemam nikakve pritiske. Radimo normalno, a ako je neko prekršio zakon, u svakom slučaju treba da odgovara - kaže Ilić.

Isti odgovor smo dobili i od direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Dragana Minića, koji je u toj ustanovi direktor tek dva meseca. Posao člana Gradskog veća za ekologiju i dalje obavlja i Srđan Matović, koji je takođe član DS. Direktor Dečje ustanove „Nada Naumović" Slavica Otović tvrdi da će ostati na svom mestu, iako su ljudi iz njene stranke među neregularne tendere uvrstili i ovo preduzeće.

- Ne bežim od istine i zato je sva dokumentacija o gradnji obdaništa „Sunce" dostupna i policiji i pravosuđu. Radiću svoj posao, a neka tako učine i ostali. Tvrdim da je sve što se tiče tendera za gradnju novog obdaništa u Kragujevcu regularno - kaže Slavica Otović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.