Izvor: B92, 20.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasistički incident u 'Veropulosu'

Beograd -- Prilikom posete novootvorenom grčkom hipermarketu Vreopulos, Beogradjanka Dženi Grac doživela je neprijatnost. Pripadnik obezbedjenja ove kuće našu sugradjanku - inače Kubanku - nije želelo da pusti u prodavnicu. "Rekao mi je da Cigani kupuju na buvljoj pijaci", kaže za naš Radio Dženi Grac: "Kazao mi je: Cigani pazare preko puta. Ja mu kažem: znate šta, ja sam strani državljanin, a i inače, šta da sam Rom, u čemu je problem. Jedino mi je palo na pamet da mu kažem: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putuj malo matori po svetu pa da razlikuješ. Možda mu se činilo da nisam bila odgovarajuće obučena ili da nisam dostojna takvog mesta, pa se usudio da mi tako nešto kaže, ali mislim da nije u redu", kaže Grac.

Objašnjenje politike komapnije Veropulos prema Romima - i pripadnicima ostalih nacija - potražili smo kod generalnog menadžera beogradskog ogranka te kuće, Vasilisa Kakajotisa. On je za naš Radio rekao da je šokiran ponašanjem obezbedjenja, za koje je angažovana privatna firma "Vračar" iz Beograda: "Želeo bih da se izvinim u svoje ime i u ime kompanije Veropulos. Do sada nismo imali ovakvih problema, i nadam se da ih više nećemo imati. To je bila greška našeg obezbedjenja. Daćemo im instrukcije. Biću zaista strog prema njima i promeniću njihovu politiku. Mi moramo da budemo učtivi i ljubazni prema mušterijama, jer mi živimo od njih. Romi su naše komšije. Mi im često pomažemo, oni rade sa nama. Zapošljavamo ih, i saradjujemo sa njima. Oni takodje dolaze i kupuju našu robu, mi smo komšije", rekao je Vasilis Kakajotis.

Vlasnik agencije za obezbedjenje "Vračar", Živko Šegrt, odmah je pozvan u kompaniju Veropulos. On je za Radio B92 rekao da ispituje sve okolnosti pod kojima se incident dogodio. "Momku koji je to učinio predočiću sva pravila predvidjena našim pravilnikom", rekao je Živko Šegrt. "Iskreno mi je žao što se desio taj nemio događaj, a gospođi Grac se izvinjavamo u ime kuće 'Vero' i u ime moje organizacije koja se bavi obezbeđenjem. Svaki kupac, svaki posetilac, svejedno da li će kupovati ili ne, dobrodošao je u ovu kuću, i mi ih pozivamo, a to se odnosi na sve posetioce, bez obzira na bilo koju karakteristiku", rekao je Šegrt.

Kompanija Veropulos uputila je Dženi Grac i faks sa ličnim izvinjenjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.