Izvor: B92, 01.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raseljavanje naselja ispod Gazele

Beograd -- Romsko nehigijensko naselje koje se nalazi ispod mosta Gazela sa novobeogradske strane do oktobra bi trebalo da bude iseljeno.

U narednih mesec dana, gradski Sekretarijat za socijalnu i dečiju zaštitu sporovešće akciju popisivanja romskog naselja. Iako se još ne zna gde će oni biti smešteni, Romi koji već duže od 20 godina žive ispod mosta nadaju se normalnijim uslovima za život. U tom naselju nema struje i vode.

Aleksandar Petrović u romskom naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << živi već 15 godina, a uslove u kojima živi naziva neljudskim: "Struju imamo samo uveče, i to normalno krade se struja, a vodu nismo imali dok nisu napravili jednu česmu."

Romi će biti smešteni na više lokacija u gradu. Jedna od njih trebalo je da bude Borča, ali za nju su Romi rekli da nije u centru grada i da tamo ne žele da žive.

"Dobićemo podatke o kojim strukturama porodica se radi, koje su to lokacije gde će one biti zbrinute. Naravno, vodiće se računa da one imaju dostupnost škola i svega što je potrebno da bi porodice normalno funkcionisale", kaže Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za socijalnu i dečiju zaštitu.

U Skupštini grada kažu da ne znaju koliko će stanova imati na raspolaganju. Da bi porodica dobila stan na korišćenje, bar jedan član domaćinstva mora da bude zaposlen, a deca će morati da idu u školu. Romske porodice moraće da plaćaju i režije. Ipak, precizni uslovi za dobijanje stana nisu utvrđeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.