Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasejanju posebno mesto

Odnos između otadžbine i dijaspore proglašen najvećim državnim i nacionalnim interesom

Odnos Srbije prema nevoljno i prostorno odvojenim delovima srpskog naroda nije dao očekivane rezultate, ni osnivanjem resornog ministarstva, ni naknadnim formiranjem koordinacionog tela Vlade Srbije za dijasporu, pa se, u očekivanju donošenja zakona o dijaspori, pribeglo brzom rešenju.

Pred referendum o novom ustavu i izborima, kabinet premijera Koštunice doneo je na svojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslednjoj sednici Deklaraciju o proglašenju odnosa između otadžbine i rasejanja odnosom od najvećeg državnog i nacionalnog interesa, o čemu je juče novinarima govorio ministar za dijasporu dr Vojislav Vukčević.

Podatak da se u novom ustavu Srbije dijaspora pominje na jednom mestu, a nacionalnim manjinama posvećeno je čak sedam članova, na svoj način govori zašto se pribeglo deklarativnom rešenju.

Šta to znači za dijasporu?

– To znači da će se svakom predlogu ili zahtevu radi ostvarenja potreba i interesa ljudi iz rasejanja u otadžbini posvetiti ozbiljna pažnja tako što će se u kratkom vremenu predložiti ili doneti pojedinačni ili opšti akti iz nadležnosti vlade, odnosno nadležnog ministarstva – istakao je Vukčević, dodajući da se ovom deklaracijom ispravljaju mnoge nepravde i nelogičnosti, a vlada je sebe obavezala ili da to poštuje ili da direktno bude odgovorna za kvalitet odnosa među razdvojenim delovima istog naroda.

Istovremeno, ukidanjem društvene svojine i stvaranjem povoljnijih uslova da se pripadnici rasejanja sigurnije upuste u investiranje u otadžbinu, valja očekivati potpuno drugačiju klimu u poslovnim odnosima.

Prema navodima u deklaraciji, vlada treba da razmotri zahteve pripadnika srpskog naroda koji žele da dođu i žive u Srbiji, kao i mogućnost da se za to stvore materijalni uslovi. A onima koji žele da dođu biće omogućeno da donesu svoja materijalna i duhovna dobra sa kojima će, osim svog prisustva i njihovog potomstva, dopuniti i obogatiti Srbiju.

Jednoglasna podrška članova Vlade Srbije ispoljena prilikom izjašnjavanja o deklaraciji, na kojoj je juče posebno insistirao ministar Vukčević, nagoveštava da bi ovakav potez mogao da ima mnogo dugoročniji i značajniji efekat od svih dosadašnjih.

R. Petrović

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.