Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rano za štedljive sijalice"

Beograd -- Zamena standardnih sijalica štedljivim još se ne može masovno očekivati u Srbiji, zbog niske ekološke svesti.

Zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić kaže da u Srbiji, za razliku od Kalifornije, Australije i zemalja Evropske unije, koje planiraju da u dogledno vreme zabrane upotrebu standardnih sijalica, ne treba skoro očekivati takvu zabranu, zbog nerazvijene ekološke svesti.

On kaže da štedljiva sijalica od 23 vata daje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istu svetlost kao standardna sijalica od 100 vati, a da je godišnja ušteda 134 kilovat-sata, odnosno 400 dinara.

"Nije čudno što mnoge zemlje apeluju na potrošače da koriste sijalice sa oznakom A umesto E, koje su najefikasnije i, doduše, malo skuplje", kaže Kovačić.

Cena štedljive sijalice je oko 900 dinara, ali je njen radni vek 8.000 sati, odnosno pet godina. Kovačić navodi primer da bi korišćenje jedne efikasnije sijalice u svakom od 2,5 miliona domaćinstava godišnje donelu uštedu energije od oko 16 miliona evra.

Australija planira da do 2012. zabrani prodaju energetski neefikasnih sijalica zbog globalnog zagrevanja, u Kaliforniji je dat predlog za zabranu tradicionalne sijalice od 2012, a najavljeno je da će tim poputem krenuti i država Nju Džersi, Australija, Čile i Evropska unija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.