Ranjive grupe i dalje diskriminisane

Izvor: RTS, 09.Dec.2013, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranjive grupe i dalje diskriminisane

Iako se situacija u oblasti ljudskih prava u Srbiji poboljšava, ranjive grupe i dalje diskriminisane, kaže zaštitnik građana Saša Janković. Azilanti ovde imaju neizvesnu budućnost i njihov problem treba hitno rešiti, ističe Janković.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, da se situacija u toj oblasti u Srbiji neprekidno poboljšava, ali da nije zadovoljan stanjem, jer su "ranjive grupe" i dalje diskriminisane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U pisanom saopštenju, Janković je ocenio da sve veći protok ilegalnih migranata i položaj azilanata u Srbiji izazivaju ozbiljnu bojazan u oblasti ljudskih prava.

Janković je podsetio da azilatni u Srbiji imaju neodređen status i neizvesnu budućnost, da žive u teškim uslovima, kao i da mnogi nemaju krov nad glavom i najosnovnije namirnice.

"Potrebno je hitno rešiti pitanje smeštaja i drugih osnovnih potreba. Od ključnog je značaja da se zakoni koji su trenutno na snazi u Srbiji primenjuju bez odlaganja ili izuzetaka, tako da svaki azilant i neregularni migrant može da bude blagovremeno prepoznat i evidentiran," navodi se u saopštenju.

Janković je naveo da je neophodno unaprediti zakonski okvir i ojačati čitav sistem upravljanja migracijama u Srbiji.

"Razumemo izazove s kojima se Srbija suočava u vezi sa porastom migracionih tokova preko Srbije i Zapadnog Balkana, ali je mala verovatnoća da će se situacija popraviti. Imajući u vidu situaciju u zemljama poput Sirije, Avganistana, ne možemo to da očekujemo. Pritisak će u tom pogledu samo biti jači, kao što je situacija na terenu već pokazala," saopštio je zaštitnik građana.

Janković je ocenio i da su nedavni protesti protiv mogućeg smeštaja azilanata u Obrenovcu još jedan razlog za zabrinutost kojim se država mora ozbiljno pozabaviti.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se od 1950. godine, dve godine nakon što je 10. decembra potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima kojom je po prvi put priznato pravo svih na "život, slobodu i sugurnost bez ikakvih razlika".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković: Siromaštvo ograničava ekonomska i socijalna prava

Izvor: Blic, 09.Dec.2013

Zaštitnik građana Saša Janković, dan uoči Međunarodnog dana ljudskih prava - 10. decembra, ističe da je u Srbiji iskazana veća odlučnost u borbi protiv korupcije i ostvaren napredak u zdravstvenoj zaštiti Roma, dok je slučaj azilanata otkrio sve nedostatke kampanjskog načina rada institucija...

Nastavak na Blic...

Ombudsman zabrinut zbog ljudskih prava u Srbiji

Izvor: Politika, 10.Dec.2013, 10:20

BEOGRAD – Zaštitnik građana i Ujedinjene nacije u Srbiji saopštili su, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, da se situacija u toj oblasti u Srbiji neprekidno poboljšava, ali da još nije zadovoljavajuća, jer su ranjive grupe isključene, a sve veći protok ilegalnih migranata i položaj...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.