Rangiranje studenata za master studije ubuduće u aprilu

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rangiranje studenata za master studije ubuduće u aprilu

Rangiranje studenata koji su zainteresovani da nastave školovanje ubuduće će se obavljati u aprilu, umesto u drugoj polovini septembra. Ovo je pilot projekat koji je danas usvojen na Senatu Beogradskog univerziteta i nije obavezujući za fakultete. Već se zna da će od sledeće godine početi da se primenjuje na ETF-u, Mašinskom fakultetu i FON-u.

Studenti kojima je ostao još ispit ili dva moći će ubuduće da se prijave na master studije i da se obavi njihovo rangiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na osnovu položenih ispita. Ukoliko diplomiraju do kraja septembra, zagarantovano im je mesto na master studijama. To će omogućiti da se upis na master studijama brže obavi. Praksa u inostranstvu je da se diploma o završenom fakultetu donese u toku prvog semestra, čak i ne mora odmah na početku.

- Odlučili smo se da počnemo sa ovim pilot projektom jer je praksa pokazala da studenti u septembru imaju ispitni rok, a moraju na prijavljivanje, rangiranje, upis za master studije. Onda oni mole uprave fakulteta da se malo prolongira sa početkom nastave, jer ne mogu sve da stignu. Obično im se izlazilo u susret pa školska godina nije počinjala na vreme, što se odražavalo na kvalitet nastave - objašnjava prof. Neda Bokun, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta.

Ona dodaje da je rangiranje u aprilu veoma važno za strane studente koji master studije upisuju na našim fakultetima.

- Strani studenti su posebno u problemu, jer ako stekne status tek 1. oktobra, treba odmah da se uključi u nastavu i mora da uči srpski. Kada ima sigurnost da mu je u aprilu regulisan status imaće motiv da tokom leta pohađa intenzivno kurs jezika - zaključuje profesorka Bokun.

Od sledeće godine rangiranje studenata u aprilu za master studije počeće na ETF-u, Mašinskom fakultetu i FON-u, a u Rektoratu kažu da su zainteresovana još dva - tri fakulteta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Na fakultetima mnogo plagijata, uskoro uslovno rangiranje

Izvor: Blic, 14.Dec.2011

Na fakultetima je sve više plagijata, počev od seminarskih radova, pa do doktorskih disertacija, rečeno je danas na sednici Senata Univerziteta u Beogradu (UB) i preporučeno ustanovama da ubuduće ranije uslovno rangiraju kandidate za upis na master ili doktorske studije...Od narede godine, fakulteti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.