Rampe za invalide u svakoj filijali PIO fonda i RFZO

Izvor: RTS, 10.Maj.2015, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rampe za invalide u svakoj filijali PIO fonda i RFZO

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin tvrdi da će do kraja godine svaka filijala PIO fonda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biće opremljena rampama za osobe sa invaliditetom.
Aleksandar Vulin poručuje da će rampa biti postavljena u svaku filijalu, jer nije u redu da osobe sa invaliditetom u obavljanju svojih životnih potreba nemaju pristup fondovima i drugim službama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Tanjug.

"Rampa će biti postavljena u svaku našu filijalu do kraja godine jer nije", rekao je Vulin koji je u blizini sela Izvor u opštini Paraćin prisustvovao 15. sportsko-humanitarnoj manifestaciji "Dan humanizma".
Naglašava da je njegovo ministarstvo ove godine donelo nekoliko važnih zakona koji poboljšavaju kvalitet života osoba sa invaliditetom.
Donošenje najvažnijeg sistemskog zakona najavljuje do kraja godine.
"To je zakon o udruženjima osoba sa invaliditetom koji do danas nije donet. Regulisaće način, organizaciju, reprezentativnost udruženja, zastupanje interese i metode kojima će država da pomogne", kaže Vulin.
Navodi da je država za aktivne mere zapošljavanja osoba sa invaliditetom odvojila 500 miliona dinara, a za funkcionisanje raznih udruženja i više od 300 miliona dinara.
"U godini štednje ni jedan jedini dinar nismo uskratili osobama sa invaliditetom", tvrdi Vulin i naglašava da je vrlo ponosan što je u prošloj godini zaposleno više od 4.000 osoba sa invaliditetom.
Vulinu je paraćinsko Udruženje kvadriplegičara i paraplegičara uručilo plaketu za doprinos radu tog udruženja.
Prema rečima predsednika tog udruženja Dimitrija Blagojevića u okviru manifestacije "Dan humanizma" biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi koja je posle republičkih sportskih igara najveći skup osoba sa invaliditetom na jednom mestu.
"Čekali smo 15 godina da nam se neko iz resornog ministarstva pridruži, da nam da podršku i da vidi značaj ovog skupa. Dugujemo veliku zahvalnost ministru što je danas sa nama", ističe Blagojević i dodaje da je proteklih 15 godina, koliko se organizuje ta manifestacija, više od 2.000 ljudi dalo krv.
Predsednik Saveza za kvadriplegičara i paraplegičara Srbije Mihajlo Pajević kaže da osobe sa invaliditetom pokazuju svoje kapacitete i da mogu da se ponašaju kao svi ostali građani.
"Danas i sutra brojni davaoci došli su da daju krv jer osobe sa invaliditetom to ne mogu", zaključuje Pajević i dodaje da su im ovakvi skupovi vrlo značajni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.