Rak prostate sve češći kod mlađih muškaraca, neophodni redovni pregledi

Izvor: RTS, 25.Nov.2018, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak prostate sve češći kod mlađih muškaraca, neophodni redovni pregledi

Od raka prostate na svaka tri minita oboli jedan muškarac u svetu, a na svakih 13 minuta jedan premine. U okviru kampanje "Rak je izlečiv", RTS je širom Srbije organizovao preventivne preglede na rak prostatate.
Od ponedeljka do petka u urološkim klinikama i ambulantama širom Srbije, više od 2.500 muškaraca jednostavnim testom iz krvi proverilo je stanje prostate. Samo u Kliničkom centru Srbije njih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 500. Među njima i lica RTS-a, ali i oni koji podržavaju našu kampanju.

"Ja se redovno kontrolišem, odgovoran sam preme svojoj porodici, svom zdravlju i možda prema publici koja očekuje da nešto napravim. Prema tome dragi muškarci da bi bili dobri domaćini, očevi, dede, supruzi, braća, idite kod lekara i prekontrolišite se", navodi Radoš Bajić, reditelj, glumac i autor.
Vladimir Jelić, voditelj RTS-a poziva muškarce u Srbiji da budu odgovorniji prema sebi i idu na kontrolne preglede.
Zoran Stanojević, urednik sajta RTS-a navodi da nije u velikoj meri odgovoran prema svom zdravlju.
"Nisam odgovoran prema svom zdravlju u meri recimo koliko sam odgovoran prema svom automobilu. Ove godine sam ga vodio tri ili četiri puta kod majstora, čim nešto primetim, a po automobilskoj starosti smo tu negde, slično godište. Znači, svako ko 'prebaci' 50 godina života, a verovatno i ko 'prebaci' 45 bi morao da vodi brigu o svom zdravlju – makar onoliko koliko brine o svojim kolima", objašnjava Stanojević.
Uskoro prvi Prostata centar
Starosna granica se pomerila, pa je rak prostate sve češći i kod mlađih muškaraca. Zato je savet da jednom godišnje, posle 45. odlazite kod urologa.
"Ako pričamo drugima, onda mislim da moramo da krenemo i od sebe i da dođemo na pregled. Nije nikakva tajna, pre mesec i po dana sam isto bio na ovom pregledu bio i praktikujem ga. U takvim sam godinama da to radim jednom godišnje, kako nalažu standardi i protokoli", navodi dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.
Prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za upologiju, KCS-a navodi da je PSA urađen kod mnogo pacijenata.
"Prostata je specifičan antigen koji je bio glavni elemenat, kome je posvećena pažnja u ovim preventivnim pregledima. Marker je urađen kod mnogo pacijenata. To je organ specifični proteinski marker koji se luči u ćelijama prostate", objašnjava Džamić.
Svake godine u Srbiji od raka prostate oboli 2.400 muškaraca, a umre 800. Zato Srbija u okviru Kliničkog centra Srbije, uskoro dobija prvi Prostata centar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.