Rak je izlečiv – redovnim pregledom brži od bolesti

Izvor: RTS, 09.Apr.2018, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rak je izlečiv" – redovnim pregledom brži od bolesti

Kada se otkriju na vreme, mnoge maligne bolesti mogu biti izlečene. Zato u okviru Nacionalne kampanje RTS-a "Rak je izlečiv" najčešće govorimo o značaju prevencije i redovnih odlazaka lekaru. Stručnjaci poručuju da, i kada nemamo simptome, analizu krvi uradimo bar jednom godišnje.
Zbog malignih bolesti, Srbija svake godine izgubi više od 20.000 stanovnika, ili jedan manji grad. Najčešće obolevamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i umiremo od malignih bolesti koje mogu biti na vreme otkrivene i lečene, kao što su rak debelog creva, grlića materice ili dojke.

Preventivni pregledi, rana dijagnostika, odgovarajuća terapija za ove bolesti postoje, ali brojke su i dalje poražavajuće. 
"Naš hirurg, u poslednjih nedelju dana, otkrio je tri raka dojke kod žena ispod 40 godina, što je jedan strašan podatak", kaže Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice u Požarevcu.
Samo redovnim pregledom sebi dajemo šansu da budemo brži od bolesti. Zahvaljujući akciji koju jednom mesečno – nedeljom – organizuje Ministarstvo zdravlja, kod mnogih građana zdravstveni problemi uhvaćeni su na vreme.
Tako je bilo i u akciji RTS-a, kada je u martu ispred naše kuće bio mamograf.
"Do sada je pregledano hiljadu i nešto žena, očitano je preko 600 snimaka, a od tih 600 snimaka 150 žena je zahtevalo dodatnu dijagnostiku. Znači, one će u pravom trenutku biti dijagnostikovane i problem rešen, one će nastaviti život bez ikakvih problema. Da nismo to uradili, da nisu došle na mamograf, veliko je pitanje šta bi bilo", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović za RTS kaže da je dobro što je pokrenuta ova kampanja.
"Ako nešto zaista mora da se promeni, to je pre svega svest naših ljudi. Ne živimo ni u 18, 19, 20. veku, nego smo u 21. veku, kada su i metode za dijagnostiku i prevenciju napredovale", ističe ministarka.
Prof. dr Danica Grujičić kaže da ne možemo da se pohvalimo ranom dijagnostikom.
"Ja ponovo apelujem: ljudi moji, barem jednom u dve godine uradite analizu krvi, to nije problem, javite se izabranom lekaru, posebno ako vam ništa ne fali, ili ako osećate slomljenost", kaže profesorka Grujičić sa Klinike za neurohirurgiju KCS.
U Srbiji godišnje dijagnoza maligne bolesti bude postavljena kod više od 35.000 građana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.