Izvor: B92, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak grlića materice otkriti rano

Beograd -- Po učestalosti oboljevanja žena od raka grlića materice Srbija je na prvom mestu u Evropi.

Svake godine pola miliona žena u svetu oboli od raka grlića materice. Podaci Svetske zdravstvene organizacije kažu da više od polovine njih umre, a 80 odsto umrlih je iz zemalja u razvoju. Ta smrtonosna bolest redovnim ginekološkim pregledima može se blagovremeno otkriti, a otkrivena u ranoj fazi je i izlečiva.

U Srbiji oboljeva 25 na 100.000 žena, a u nekim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delovima zemlje broj prelazi 30. U dve trećine slučajeva bolest se otkriva u odmaklom stadijumu, kada su već zahvaćene limfne žlezde karlice. U pitanju je jedan od najzloćudnijih i najagresivnijih tumora, a najčešći uzročnik je polno prenosivi virus papiloma.

"U poslednje dve godine iz porodičnih razloga nisam išla na preglede, ali sam imala probleme. Kada sam otišla na pregled, otkrivene su promene, na sreću na vreme. Urađena mi je konizacija, sada čekam biopsiju, pa me to još muči", kaže jedna pacijentkinja koja je želela da ostane anonimna.

Ta bolest ima rane oblike, koji se uz pomoć dve jednostavne metode, kolposkopskim pregledom i brisom "papanikolau", mogu na vreme otkriti. Potrebno je da žena makar jednom godišnje obavi ginekološki pregled i tada je bolest 100 odsto izlečiva. Od ranog oblika do razvijanja invazivnog tumora može da prođe četiri do 17 godina, a oboljevaju uglavnom mlade žene.

"Preklinička forma karcinoma grlića materice se najčešće sreće kod žena između 25. i 35. godine. To su mlade žene, a najčešće se sreće invazivna forma, klinički manifestna forma kancera grlića materice, kod žena između 35. i 45. godine, dakle opet mlade žene", kaže Dušan Stanojević, direktor Ginekološko-akušerske klinike Narodni front.

Rak grlića materice je podmukla bolest koja pravo lice pokazuje u odmakloj fazi. Ranih znakova upozorenja nema, a kada se javi krvarenje van ciklusa ili kontaktno krvarenje tokom seksualnog odnosa može biti kasno. Tada se otkriva invazivni tumor koji zahteva tešku operaciju, potom zračenje, ali je ishod i dalje neizvestan.

"To je jedna od najvećih hirurških intervencija, hirurških operacija u ginekologiji. U mojoj praksi se vrlo često dešavalo da mlade devojke, čak i neudate, koje su imale samo par seksualnih odnosa, dobiju invazivni karcinom grlića materice, i tu se mora odstraniti sve što može da bude zahvaćeno karcinomom i one, nažalost, ne mogu više da imaju dece", kaže Stanojević.

Rak grlića materice je vrlo čest i vrlo smrtonosan, ali može na vreme da se otkrije i tada je izlečiv. Zato, prema rečima Stanojevića, nijedna žena na svetu ne bi smela da umre od te bolesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.