Raj je izlečiv, ako se otkrije na vreme

Izvor: RTS, 04.Feb.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raj je izlečiv, ako se otkrije na vreme

Muškarci u Srbiji najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena najčešće je lokalizovan na dojci. To je oko 36.000 novoobolelih svake godine. Sa takvom, lošom statistikom, dočekujemo još jedan Svetski dan borbe protiv raka. RTS i Ministarstvo zdravlja pokrenuli su jednogodišnju kampanju "Rak je izlečiv", a tokom godine širom Srbije između ostalog biće organizovana predavanja i preventivni pregledi, kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je još izlečiva.
U svetu godišnje od raka umre skoro devet miliona ljudi. U Srbiji – rak odnese 20.000. života. Najčešća dijagnoza, kod čak 5.000 ljudi je karcinom pluća, koji je i najsmrtonosniji.

Terapijske mogućnosti za lečenje te bolesti menjaju se gotovo iz dana u dan, a pacijentima, kod kojih nije moguća operacija, zbog poodmakle faze, donose produžetak života.
Ipak, u Srbiji najnovije terapije o trošku države nisu dostupne pacijentima. Zahvaljujući donaciji jedne farmaceutske kompanije najsavremeniju imunološku terapiju u četiri onkološka centra, dve godine dobijaće 60 pacijenata.
Direktor Medikalne onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević kaže da ima većine lekova koji se koriste u klasičnoj hemioterapiji.
"Kada je reč o drugim vrstama terapija, molekularna ciljanoj terapiji, koja je uvedena 2011. godine, neke stvari nedostaju. Što se tiče treće, imunoterapije, koja je najoptimističnija, za sada nema imunoloških lekova na listi", navodi Radosavljević.
U Beogradu na izgradnji "Onkologije 2", gde će biti instalirani novi aparati za zračenje, radi se i nedeljom, a do proleća, nove aparate dobiće i Klinički centri u Nišu i Kragujevcu. Tada bi liste čekanja na terapiju zračenjem, konačno trebalo da budu ukinute.
Direktor Centra za onkologiju i radiologiju KC Kragujevac Aleksandar Dagović navodi da je trenutno na lisiti čekanja 104 pacijenta.
"Liste su smanjene u prihvatljivim okvirima čak i za evropske prilike. U ambulanti je do sedam dana, oni koji leže u bolnici, čekaju do 30 dana", dodaje Dagović.
Ana Jovićević, epidemiolog Istituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da je moto Svetskog dana borbe protiv raka "Mi možemo, ja mogu", dodajući da se 30 do 50 odsto slučajeva malignih bolesti može sprečiti pravilnim ponašanjem.
Rak pogađa svakoga od nas, na različite načine. I zato svako može nešto da uradi kako bismo promenili upozoravajuću statistiku. Od napuštanja loših životnih navika, stvaranja zdrave sredine u školi, na poslu, okruženju, redovnijih pregleda, poboljšanja uslova za otkrivanje i lečenje malignih bolesti. Pokretanjem kampanje "Rak je izlečiv", doprinos u borbi protiv raka, u ovoj godini daće i Radio-televizija Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ISTERA ŽENU, PA SE BAŠKARI U KUĆI Paradoks borbe protiv nasilja u porodici u BiH

Izvor: Blic, 04.Feb.2018

Zakoni su na strani žene žrtve nasilja, ali u praksi nasilnici najčešće izbegnu kaznu i ostaju u stanu u kojem su godinama maltretirali suprugu i decu. Potvrđuje to i istraživanje Agencije za ravnopravnost polova u BiH...Godišnje se u BiH evidentira oko 2.700 slučajeva nasilja u porodici, a...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.