Radovanović: Ustavni sud pogrešio

Izvor: Press, 10.Dec.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovanović: Ustavni sud pogrešio

Obaveza Ustavnog suda bila je da se izjasni o inicijativi za zabranu navijačkih grupa, jer Ustav Srbije i Zakon o ustavnom sudu kažu da je taj sud nadležan da zabrani rad ekstremnih navijačkih grupa koje ruše ustavni poredak zemlje i krše zakonom zagarantovana prava na život i slobodu kretanja, navodi za Press Slobodan Radovanović, zamenik republičkog javnog tužioca. Radovanović, koji je i inicirao zabranu navijačkih grupa, ističe da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ustavni sud, ukoliko se smatrao nenadležnim da zabrani rad ovih grupa, to trebalo da kaže pre više od godinu dana.- Suština ove priče jeste da je, bez obzira da li su te grupe registrovane ili ne, Ustavni sud nadležan za njih. Član 45, recimo, kaže da Ustavni sud svojom odlukom zabranjuje rad udruženja građana i ne precizira se da ona treba da budu registrovana - objašnjava on i nastavlja:
- Ako oni nisu nadležni, treba da nam kažu ko jeste! Da li nam je potrebno još smrtnih slučajeva, da li je malo više stotina teško povređenih građana i više desetina trajnih invalida? - upozorava Radovanović.
Komentarišući navode predsednice Ustavnog suda da bi ostali državni organi trebalo da reaguju, Radovanović kaže:
- Na osnovu naših evidencija oni se hapse i osuđuju, ali jasno je da je ovde reč o kolektivitetu i zato je potrebno da ih Ustavni sud stavi van zakona. U tom slučaju policija bi imala ovlašćenja da zabrani njihovo organizovano okupljanje i odlazak do određenih mesta - kaže Radovanović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.