Radomirović za RTS: Tabloidi drastično prekršili pravo devojčice

Izvor: RTS, 12.Jan.2020, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radomirović za RTS: Tabloidi drastično prekršili pravo devojčice

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović je za RTS rekao da su tabloidi svojim izveštavanjem drastično prekršili pravo devojčice koja je bila žrtva jednog zločina i ocenio da je dobro što se tužilaštvo oglasilo.
Vladimir Radomirović je rekao da devojčica koja je bila kidnapovana treba da živi sa tim celog života, a da novinari ne treba da joj odmažu i da je ponovo stavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ulogu žrtve objavljivanjem iskaza optuženog za taj zločin.

"Posao novinara ne sme da izaziva takvu vrstu traume, već da pomogne da se neke stvari reše. Vidim da su kolege iz nekih tabloida rekle da su oni želeli da pomognu da osumnjičeni bude osuđen, ali to se ne radi tako. Zato je važno da vidimo kako je to izašlo, ko je taj izvor koji je dostavio takve podatke", naveo je Radomirović.
Dodao je da misli da treba da reaguju i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik građana i da i oni kažu da je ovo neprihvatljivo i da se napravi jedan standard u našem novinarstvu da se, kada se izveštava o deci i zločinima prema deci, bude izuzetno obazriv i da se ne ugrozi pravo te dece.
Radomirović je naveo da je Kodeks novinara Srbije u ovakvim slučajevima jasan, ali da je očigledno da neke kolege misle da mogu svašta da urade i da objave, kao i da je i ranije bilo sličnih situacija. 
"Važno je što se tužilaštvo konačno oglasilo i mislim da je generalno potrebno da tužioci češće istupaju u javnosti kako bi bile sprečene sve spekulacije i da javnost bude sigurna da neko vodi neki postupak i da se zna, da novinari i šira javnost znaju, sa čim tužilaštvo raspolaže", kazao je Vladimir Radomirović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.