Radojičić: Ne podležite uznemirenosti, grad preduzeo korake ka poboljšanju kvaliteta vazduha

Izvor: RTS, 16.Jan.2020, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radojičić: Ne podležite uznemirenosti, grad preduzeo korake ka poboljšanju kvaliteta vazduha

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić apelovao je na građane i stručnu javnost kao i na medije da postupaju odgovorno prema sebi i drugima u vezi sa pitanjima o kvalitetu vazduha, da poštuju mišljenja i savete nadležnih institucija i da ne podležu uznemirenosti.
Radojičić je rekao da su gradske vlasti u prethodnom periodu učinile značajne korake u pogledu suštinskog unapređenja kvaliteta vazduha >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u prestonici Srbije, saopštila je Gradska uprava.
"Osim konkretnih mera koje već daju rezultate, napravljen je niz planova i inicirani su kapitalni projekti u ovoj oblasti koji će trajno izmeniti Beograd i život u njemu, te obezbediti čistiju i zdraviju budućnost svih građana", dodao je Radojičić.
Kako je istakao, na kvalitet vazduha utiče kombinacija faktora – od atmosferskih prilika koje su aktuelne ali i prolazne, do zaostalih načina grejanja i pojačanog saobraćaja, ali se vrlo aktivno i strateški radi da se ljudski činioci koji utiču na zagađenje smanje.
Radojičić tvrdi da su, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje i Sektretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, maksimalne dnevne koncentracije zagađujućih materija na teritoriji Beograda u padu prethodnih godina.
"To je još značajnije ako imamo u vidu da se u Beogradu registruje čak 50.000 vozila više svake godine, kao i značajan razvoj industrije", naveo je Radojičić.
Strateški ciljevi i sistem monitoringaRekao je da su uspešno realizovani mnogi ciljevi iz strateškog dokumenta o kvalitetu vazduha u Beogradu iz 2016. godine.
Kao premere ispunjenih ciljeva, Radojičić je naveo gašenje velikog broja kotlarnica na mazut i ugalj, smanjenje emisije zagađujućih materija iz TE "Nikola Tesla" A i B  iz saobraćaja, modernizaciju voznog parka GSP-a izgradnju biciklističkih staza i proširenje pešačkih zona.
Ukazao je da je uspostavljen sistem monitoringa i kontinuiranog izveštavanja o kvalitetu vazduha i putem aplikacije "Beoeko".
Dodao da se radi i na velikim projektima u oblasti energetske efikasnosti.
Radojičić je naveo da su intenzivan saobraćaj, toplotna postrojenja i spaljivanje uglja i drvne mase najznačajniji izvori zagađenja vazduha u Beogradu,  dodajući da se na svakom od tih problema radi istovremeno.
Prema njegovim rečima, posle mnogo decenija konačno se radi na kapitalnim projektima – spalionici Vinča koja obezbeđuje obnovljiv izvor energije, toplo-dalekovod iz Obrenovca kojim će se topla voda iz elektrane koja se bacala sada koristiti za grejanje i metro kojim se na najbolji mogući način unapređuje saobraćaj.
Razmišlja se i na planu individualnog doprinosa građana kroz veću upotrebu bicikala i javnog prevoza i najdalekosežnije, kroz masovno pošumljavanje koje sprovodi Grad Beograd do čak 25 odsto površine grada, rekao je gradonačelnik Beograda.
Kao izuzetno važan projekat za rasterećenje centra grada od vozila i za smanjenje zagađenja vazduha, gradonačelnik je naveo obilaznicu oko Beograda.
Rad na obilaznicama je izuzetno značajan, a za Beograd posebno, jer svi magistralni putevi prolaze kroz centar Beograda. S jedne strane, to saobraćajno opterećuje glavni grad, a s druge ga i veoma zagađuje. Sada će situacija biti mnogo bolja, jer rasterećujemo centar i smanjujemo zagađenje vazduha, naveo je Radojičić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.