Izvor: Politika, 02.Jul.2015, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rado idu Srbi u inženjere

Ove godine nezapamćeno interesovanje za indeks Mašinskog fakulteta, navala na FON. – Malo kandidata na ekonomiji i pravima

Svake godine upisni rok donese neko iznenađenje. Pre nekoliko godina je bila nezapamćena jagma za indeksom Geografskog fakulteta, lane je to bila matematika, a ove godine se među zlatne indekse uvrstio indeks Mašinskog fakulteta. Već godinama je veoma popularan Fakultet organizacionih nauka. Ovog juna zabeležio je najveće interesovanje u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 15 godina.

Prvi podaci o broju kandidata za brucoški indeks pokazuju da ekonomski i pravni fakulteti prvi put nisu imali čak ni onoliko prijava koliko ima mesta, a manjak kandidata od upisne kvote prvi put je zabeležio i prestonički Ekonomski fakultet.

Da li to mladi postaju praktični u izboru zanimanja?

– Deca očigledno počinju da razmišljaju drugačije. Imamo više od dva kandidata na jedan indeks, ove godine je za 540 mesta predato 1.204 prijave. Prve analize govore i da smo, sudeći prema uspehu iz srednje škole, dobili najbolju generaciju srednjoškolaca u poslednjih nekoliko godina. Očekujem da će interesovanje za mašinstvo još više rasti – ne skriva zadovoljstvo novi dekan beogradskog Mašinskog fakulteta prof. dr Radivoje Mitrović.

Po njegovom mišljenju (a u obrazovanju je jako dugo, i kao profesor i kao ministar nauke, državni sekretar u Ministarstvu prosvete...), tektonski poremećaji u visokom obrazovanju se polako smiruju: samo „tvrdi zanatski” programi počinju da imaju prođu na tržištu rada.

– Pod tvrdi zanatski programi ne mislim samo na mašinske fakultete, već i na građevinu, elektrotehniku, inženjeri svima trebaju. Mi imamo ne samo srpsku akreditaciju, već i britansku (Kraljevskog društva brodograđevnih inženjera) i nemačku, dakle, ako završiš Mašinski fakultet – imaš prođu u čitavoj Evropi. Jako smo otvoreni za saradnju sa privredom u Srbiji i svetu, a deca i njihovi roditelji to prepoznaju i veruju kući koju upisuju – smatra dr Mitrović.

On podseća da su uvedeni atraktivni studijski programi, u pripremi su i novi, a studenti dobiju znanje i praktične veštine da pokrenu svoj biznis ili da budu lideri u drugim kompanijama. Ovde se upisuje i veliki broj dece mašinskih inženjera, takva je i ova generacija brucoša. Inače, reputaciju muškog fakulteta „mašinac” je odavno izgubio: trećinu akademaca danas čine – devojke.

Slično objašnjenje za popularnost ima i dekan FON-a dr Milan Martić koji kaže da je njihova diploma prepoznata na srpskom tržištu rada, ali nažalost (ili na sreću, kako se uzme) i u svetu.

– Sa našom diplomom se zapošljava u inostranstvu bez nostrifikacije i to je verovatno jedan od razloga što ove godine imamo skoro 2.000 kandidata. Više od 1.200 su odlični, a 328 vukovci, tako da je prosek ove generacije čak 4,81 – kaže profesor Martić.

Na naše pitanje da li je tome doprinela i činjenica da su ovaj fakultet studenti proglasili najboljim u Srbiji, dekan odgovara da ima istine i u tome – ovog juna imaju 21 odsto više prijavljenih nego lane.

Međutim, on ističe da je mnogo važnije to što je u javnosti fakultet postao poznat po izuzetnim rezultatima na međunarodnim sportskim nadmetanjima i takmičenjima u znanju. Dekan podseća na turnir „5 lopti u Parizu”, svetsko i evropsko zlato u debati, studijama slučaja...

Najnoviji ponos ovog fakulteta su zlatne košarkaška i vaterpolo ekipa Srbije, jer su među njima studenti FON-a Sonja Petrović, Dušan Mandić i Filip Filipović.

----------------------------------------------------------------

Groznica prijemnih ispita do 3. jula

Na fakultetima širom Srbije je i narednih dana provera znanja za novu generaciju brucoša, a poslednji prijemni ispiti će biti 3. jula. Nakon toga slede privremene rang liste, žalbe i prigovori nezadovoljnih kandidata, pa formiranje konačne rang liste koja je osnov za upis.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.