Radnički dug „koči” vagone

Izvor: Politika, 04.Apr.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnički dug „koči” vagone

Stari dugovi prema radnicima doveli su u blokadu kraljevačku Fabriku vagona baš u momentu kada se, sudeći prema ugovorenim poslovima, očekivao oporavak ovog kolektiva

Kraljevo – Dugovi prema radnicima prete da ukoče proizvodnju u kraljevačkoj Fabrici vagona, i to kada se očekivao oporavak, kada je posao, posle dugogodišnjeg tavorenja i neuspešne privatizacije, krenuo. Od početka aprila blokiran je račun ovog preduzeća, jer se prema tužbama, odnosno oko četiri stotine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izvršnih sudskih rešenja, radnicima mora isplatiti dug, a para nema dovoljno. Kasa je prazna dok se ne zaradi, ali zbog nemogućnosti nabavke materijala proizvodnja može da stane. I, tu se krug zatvara pa se rukovodstvo obratilo za pomoć resornom ministarstvu i Vladi Srbije. Očekuju se i pregovori sa radnicima i njihovo razumevanje za još strpljenja.

Reč je o dugovima uglavnom iz perioda od kraja devedesetih godina prošlog veka do 2002. godine. U to vreme Fabrika vagona zbog nedostatka posla nije ni radila ali su radnici dolazili u pogone, bili na plaćenim odsustvima, uglavnom svi na platnim spiskovima. Plate nisu isplaćivane, ili su isplaćivane delimično tako da nije poštovan kolektivni ugovor. I, kada je ovu fabriku kupila ukrajinska firma „Azov impeks“, najpre su se tog duga dosetili veštiji bivši rukovodioci, direktori, šefovi... Tužili su za taj neisplaćeni deo zarada, u jednom momentu bilo je i dve hiljade tužbi, mnogi su uspeli da naplate svoja potraživanja, bilo je čak i plenidbe pojedinih mašina. Ostalo je oko 400 neizvršenih sudskih rešenja koja je sud doneo prema tužbama radnika od kojih sada samo oko osamdeset njih rade u fabrici, dok su ostali odavno otišli iz kolektiva u skladu sa raznima socijalnim programima ili su promenili firmu. Taj dug iznosi oko 25 miliona dinara, a sa kamatama čak oko 160 miliona dinara.

– Bez obzira na to što dugovanja potiču još iz perioda kada fabrika nije radila, i mi smo primorani da ih priznamo, ali, da bismo se odužili, moramo da zaradimo. Profit, dakle, moraju da stvore ovih 900 sada zaposlenih a i oni imaju pravo na platu. Eto, nedavno smo primili 88 proizvodnih radnika i imamo posla do kraja godine. Nadam se da će se, uz pomoć predstavnika Vlade Srbije, lokalne samouprave i dogovor sa radnicima kojima dugujemo brzo pronaći neko za sve povoljno rešenje, recimo da bar u ratama dug isplaćujemo. U protivnom, prinudnom naplatom fabriku bismo zatvorili što, naravno, nikome ne bi odgovaralo – kaže Boško Slavković, direktor kraljevačke Fabrike vagona.

M. Dugalić

objavljeno: 05.04.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dug prema radnicima zadržava vagone

Izvor: B92, 05.Apr.2011, 12:55

Kraljevo -- Već nekoliko dana blokiran je račun kraljevačke Fabrike vagona, jer se radnicima mora isplatiti dug od oko 25 miliona dinara, a para nema dovoljno...Zbog nemogućnosti nabavke materijala proizvodnja može da stane i to baš kada se, sudeći prema ugovorenim poslovima, očekivao oporavak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.