Izvor: B92, 29.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnicima zabranjen ulazak u brodogradilište

Beograd -- Radnici Brodogradilišta Beograd upetak nisu mogli da uđu u firmu pošto ih je na kapiji preduzeća sačekala policija, privatno obezbeđenje "DMD sistem" i rešenje po kojem su ostali bez posla.

Brodogradilište se nalazi u stečaju, ali je prethodnom odlukom Trgovinskog suda toj firmi bio odobren nastavak započetih poslova remonta. Jutros je međutim na kapiji firme nalepljena najnovija odluka Trgovinskog suda kojom se nalaže zamenicima stečajnog upravnika da prekinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve ugovore sa radnicima i istovremeno zabranjuje zaključenje novih.

Do 17 časova, Radio B92 nije uspeo da stupi u kontakt sa predsednikom Trgovinskog suda Goranom Kljajević koji je, kako je rečeno, permanentno na sastanku. Zbog toga, pitanje zašto je Trgovinski sud poništio svoju prvobitnu odluku ostaje, za sada, bez odgovora.

Brodogradilište je pre otvaranja stečaja imalo oko 800 zaposlenih, a tokom stečaja na poslu ih je ostalo oko 190. Novim rešenjem Trgovinskog suda i oni su ostali bez posla, objašnjava u izjavi za B92 jedan od radnika Veselin Damjanović: "Jutros smo došli na posao, nismo mogli da uđemo u naše brodogradilište koje smo mi gradili, koje je naša kuća, od koje smo izdržavali svoje porodice, iako je bilo u stečaju. Jutros, poslat je kordon policije, poslato je obezbeđenje i nama su oni zabranili ulazak u naše preduzeće. Sto devedeset tri čoveka su ostala ispred ove kapije, pa vi preračunajte koliko je to dece, žena, baba, porodica, očeva i majki. Jutros nas je napolje izbacila naša demokratska vlada", kazao je Damjanović.

Radnici smatraju da neko namerno i smišljeno uništava Brodogradilište, kako bi se to preduzeće prodalo po što nižoj ceni. O tome da posla ima ali da je opstrukcija očigledna, za B92 govori radnik Nebojša Grujić: "Imamo jednu novogradnju, imamo tri remonta brodova, ima posla i postoji potreba za radnicima drugih profila, da se zaposle novi radnici da bi se postigli ti ugovoreni poslovi na vreme, pošto je u brodogradnji vrlo bitno da se posao završi na vreme. Ima para, ima poslova, ali se ne radi. Da li je to opstrukcija, namerno ili je neki plan koji mi ne znamo, uglavnom to je besmisleno da se ne radi. Imali smo opstrukciju zbog nekih interesa u koje neću da ulazim, ne znam šta je u pitanju. Uglavnom, globalno gledano postoji potreba u našoj zemlji za brodogradilištima ove veličine, za održavanje naših flota", kazao je Grujić.

Radnici koji su jutros ostali ispred kapija Brodogradilišta , kažu da su ogorčeni na Trgovinski sud od kojeg su u više navrata tražili da smeni stečajnog upravnika tog preduzeća Zorana Janjuševića. Agencija Beta, sinoć je pozivajući se na pouzdane izvore objavila da Janjušević više nije stečajni upravnik, ali još uvek nema zvanične potvrde te informacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.