Radnici za stečaj, direktor protiv

Izvor: Politika, 17.Nov.2015, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici za stečaj, direktor protiv

Zoran Bogdanović, v. d. direktora Fabrike vagona, umesto stečaja zalaže se za primenu programa reorganizacije, dok su političari protiv kao i većina radnika

Kraljevo – Nekadašnji gigant mašinogradnje, kraljevačka Fabrika vagona je posle skoro osam decenija postojanja na umoru, ali se tome pojedinci još opiru. Protivljenje stečaju kod mnogih je podstaknuto emocijama, ali je polemika ovih dana pokrenuta i različitim poslovnim vizijama spasavanja onoga što se, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako bi se reklo, spasti može. Tako se Zoran Bogdanović, v.d. direktora koncerna Fabrike vagona, a dugo godina direktor samo fabričke livnice, oštro protivi uvođenju stečaja za osam zavisnih preduzeća ove fabrike, poslovno organizovane kao koncern.

Privredni sud je, posle okončanog socijalnog programa, uzimanja otpremnina i odlaska 720 radnika (ostalo je samo 26), o razlozima za uvođenje klasičnog stečaja trebalo da odlučuje 28.oktobra. Međutim, sudu je upućen i dokument pod nazivom „Unapred pripremljen program reorganizacije (UPPR)”, što ovaj postupak produžava, pa će se o tome odlučivati polovinom decembra.

– To je kasno, jer ako se tada program odbaci i uvede stečaj neće biti vremena da se primeni zaključak Vlade Srbije o isplati zaostalih plata i povezivanju radnog staža za sve radnike. A, da se primeni UPPR, tek je to velika neizvesnost za radnike, jer će morati da se posebno rešava sudbina svakog pogona, da se čeka kupac, pojedini radnici će dobiti sve a neki ništa.Šta, recimo, da rade oni koji su stekli uslov za penziju. Zato treba proglasiti stečaj pa iz tog postupka tražiti vlasnike za pojedine pogone koji mogu i treba da opstanu – tvrdi Predrag Rašković, predsednik Saveza samostalnog sindikata u Fabrici vagona.

Takvo mišljenje zastupaju i kraljevački političari i od rukovodstva Fabrike vagona traže da se povuče pomenuti UPPR i uvođenjem stečaja skrati postupak rešavanja sudbine ovog koncerna.

– Neću da radim po ničijem diktatu i pod pritiskom. Smatram da je bezrazložno u zavisna preduzeća uvesti stečaj, pogotovo tamo gde nema razloga. Tako je, primera radi, u livnici koja i sada, angažujući radnike iz ugovor, radi i ostvaruje 20 miliona dinara mesečno. Nisam ubeđen i ne tvrdim da će sutra stečajni upravnici, a bilo bi ih ovde najmanje četvorica, organizovali proizvodnju. Optužuju me da sam kod dobavljača livnice zadržao određenu svotu novca i zato odugovlačim sa stečajem. Dobro, i da je tako sutra će to biti upotrebljeno u svrhu proizvodnje a kod stečajnih upravnika bi se to trošilo dok mašine miruju a stečajni postupak trajao mesecima a možda i godinama. Naravno, nisam ubeđen i ne garantujem da će se svuda uspešno i brzo sprovesti UPPR, ali smatram da je to bolja i nova šansa za pokretanje fabričkih pogona. I, radnici kao poverioci bi od prodaje pojedinačnih zavisnih preduzeća bili u znatno većim iznosu ako ne i u potpunosti namireni. No, razumem njihovo nepoverenje i nestrpljivost, pogotovo kada ih i ovdašnji političari selektivnim i pogrešnim informacijama usmeravaju protiv rukovodstva fabrike. A, različita su i tumačenja zaključka Vlade Srbije i nije tačno da se krajem ove godine sve kad je u pitanju stečaj mora okončati – objašnjava Bogdanović.

Na naše pitanje šta će biti, kako pomiriti interese radnika, različite stavove poslovodstva i politike, Bogdanović kaže da će se danas sastati Nadzorni odbor Fabrike vagona i o tome odlučivati.

– Pošto je u njemu većina članova iz SNS-a, odlučiće da se taj famozni UPPR povuče. Ja tu odluku neću sprovesti, a oni će me smeniti pa dalje ne znam, videćemo... – tvrdi Bogdanović.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.