Radnici utvrdili nove nepravilnosti u Zastavi elektro

Izvor: S media, 17.Sep.2009, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici utvrdili nove nepravilnosti u "Zastavi elektro"

Savet za borbu protiv korupcije uputio je ponovo pismo premijeru Mirku Cvetkoviću, u kojem ga obaveštava o novoj dokumentaciji koji su radnici "Zastave elektro" dostavili Savetu o nepravilnostima u postupku privatizacije.

U dopuni predstavke koja je dostavljena, zaposleni navode da iz dokumentacije, do koje su u medjuvremenu došli, sledi da je drugi kredit o kom su oni imali informacije odobrio Fond za razvoj Republike Srbije, navodi se u saopštenju Saveta.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je navedeno, radi se o ugovoru o investicionom kreditu zaključenom izmedju "Zastave elektro" i Fonda za razvoj 19. jula 2006. godine, na osnovu kog je Fond odobrio investicioni kredit u iznosu od 100 miliona dinara za osnovna sredstva.

Takodje, tu je i Ugovor o dugoročnom kreditu, zaključen 31. maja 2007. godine, kojim je tom preduzeću odobren dugoročni kredit za trajna obrtna sredstva u iznosu od 50 miliona dinara, navodi Savet z aborbu protiv korupcije.

Savet podseća da su "ovom preduzeću nakon privatizacije odobrena značajna kreditna sredstva iz budžeta Srbije, koja su nenamenski potrošena", navodeći kredit od 18,5 miliona dinara, koji je 2006. godine odobrilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, kao i sredstva koja je odobrila SIEPA.

"Uz dokumentaciju koju smo Vam prethodno dostavili, ova dopuna jasno ukazuje da problemi u 'Zastavi elektro' proizlaze iz nezakonitosti u privatizaciji ovog preduzeća i iz nesavesnog ponašanja kupaca, čime je pričinjena šteta kako preduzeću i njegovim radnicima, tako i Budžetu Republike Srbije", zaključuje se u saopštenju.

Savet za borbu protiv korupcije uputio je premijeru pismo i pre dva dana, u kome je ocenio da je privatizacija preduzeća "Zastava elektro" izvršena uz brojna kršenja zakona, a da su nesavesni kupci odgovorni za neizvršavanje ugovornih obaveza, kao i za štetu pričinjenu fabrici i zaposlenima.

"Navodnim poklanjanjem akcija preduzeća državi (od strane vlasnika), pokušava se izbeći odgovornost za kršenje zakona i Ugovora kako kupca, tako i državnih institucija", zaključeno je tada.

Agencija za privatizaciju juče je odgovorila, navodeći da je Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju za preduzeće "Zastava elektro" izneo niz netačnih podataka o kontrolnoj funkciji ovog tela u preduzeću, dok je Agencija za strana ulaganja, reagujući na prvi dopis Saveta premijeru, saopštila da nikada nije odobrila podsticajna sredstva preduzecu "Zastava elektro" iz Race.

Radnici preduzeća "Zastava elektro" iz Rače tri dana su štrajkovali ispred Agencije za privatizaciju u centru Beograda, zahtevajući raskid kupoprodajnog ugovora, isplatu zaostalih zarada i povezivanje staža, a protest su prekinuli 10. septembra uveče, posle dogovora s nadležnima.

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo ekonomije preuzeće obavezu da, nakon što kupci preduzeća svoje akcije poklone državi, "pomogne novom rukovodstvu u pokretanju prozvodnje i obezbedjivanju tekućih zarada zaposlenih, počev od septembra 2009. godine", sve dok se ne nadje novi strateški partner za "Zastavu elektro".



SIEPA demantuje tvrdnje radnika "Zastave elektro"


Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) ponovila je demanti na navode radnika "Zastave elektro" upućene Savetu za borbu protiv korupcije, odbacujući tvrdnju da je SIEPA bilo kada odobrila podsticajna sredstva tom preduzeću iz Rače.

U tom pismu, Savet za borbu protiv korupcije je naveo da su 2006. godine preduzeću "Zastava elektro" Ministarstvo ekonomije i SIEPA odobrili podsticajna sredstva, kredit od 18,5 miliona dinara.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.