Radnici povređeni u fabrici Milan Blagojević životno ugroženi

Izvor: RTS, 15.Jul.2017, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici povređeni u fabrici "Milan Blagojević" životno ugroženi

Dva radnika povređena u sinoćnjem požaru u lučanskoj fabrici "Milan Blagojević", sa teškim opekotinama prevezena su u kliniku za opekotine pri Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu na dalje lečenje. Oni su u vrlo nestabilnom stanju i životno su ugroženi, rekao je dežurni anesteziolog Nebojša Damnjanović a saopštilo Ministarstvo odbrane.
Požar se dogodio kada se ispred pogona za proizvodnju raketnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << goriva zapalio tehnološki otpad. Dva radnika M. M. (26) i M. I. (55) su teško povređena. Pričinjena je i manja materijalna šteta.

"Dvojicu radnika sa opekotinama smo primili u veoma nestabilnom stanju i životno ugrožene. Obojica su intubirani na respiratoru. Uključene su sve mere kardiopulmonalne reanimacije, potpora za kardiovaskularni sistem, potpora za disanje, potpora za diurezu. Radimo na tome da pokušamo da stabilizujemo stanje, ali kao što sam već rekao, obojica su životno ugroženi", rekao je anesteziolog Nebojša Damnjanović, saopštava Ministarstvo odbrane.
Radnike na Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Vojnomedicinske akademije obišli su ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji v. d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića i zastupnika načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika Miroslava Vukosavljevića.
Miloradović je rekao da se incident dogodio ispred prostorije za odlaganje tehnološkog otpada, na liniji za proizvodnju raketnog goriva i dodao da je ta linija nedavno bila automatizovana.
"Sistemi za gašenje požara su odreagovali trenutno i kao što je saopšteno, materijalna šteta nije velika, a sve što se dešavalo na toj liniji automatski je ugašeno. Nažalost, dva radnika su bila ispred linije i direktno su zahvaćeni požarom tog rezidualnog goriva. Jedan od naših prioriteta je da se što je moguće više zaštite radnici, jer je reč o veoma opasnoj proizvodnji", rekao je Miloradović.
Prema njegovim rečima, to je materija koja gori na temperaturama preko 2.000 stepeni.
"Uvek je naš prioritet bio da, što je moguće više, napravimo prevenciju ovakvih incidenata i da, što je moguće više, sprečimo posledice", istakao je Miloradović.
"Povređeni radnici imaju najbolju moguću negu"
Vulin je izjavio da radnici imaju najbolju moguću medicinsku negu, a da će ministarstvo u saradnji sa rukovodstvom fabrike proveriti šta se zapravo desilo.
Kako je navedeno u saopštenju VMA, Vulin je rekao da je najveći prioritet da se sačuvaju ljudski životi i zdravlje svih zaposlenih u odbrambenoj industriji Srbije.
Zastupnik načelnika VMA poručio je da će ta institucija i zaposleni u njoj učiniti sve što je u njihovoj moći, da timski, kao što su oduvek radili, zbrinjavaju sva ovakva i slična stanja te da učine da njihovi pacijenti budu najbolje zbrinuti.
"Stanje bolesnika je veoma teško. Smatramo da ovakve vrste povreda, kod jednog pacijenta 95 procenata tela je zahvaćeno opekotinama a kod drugog oko 65 procenata, predstavljaju veoma teška stanja, ali mi činimo sve da njihova stanja stabilizujemo i da dođemo u situaciju da dalje lečenje preuzme Klinika za plastičnu hirurgiju i opekotine", rekao je Vukosavljević.
Ministar odbrane formirao je komisiju koja će sa nadležnima iz fabrike utvrditi uzroke ove nesreće.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.