Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici obećanjima više ne veruju

Gradska skupština Valjeva prihvatila inicijativu zaposlenih i odbornika Ljubomira Bradića da Osnovno tužilaštvo i policija hitno provere rad firme slovačkog vlasnika „Bemako Srbija”

Valjevo – Oko 100 radnika bivše Modne konfekcije „Uzor” iz Valjeva baš nemaju sreće. Pošto je njihova fabrika posle loše privatizacije uništena, tračak nade pojavio se pre dve godine, kada je na periferiji grada otvorena proizvodna firma HTZ opreme „Bemako Srbija”, vlasnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ladislava Kovalskog iz Slovačke. Međutim, samo u ovoj godini oni su tri puta obustavljali proizvodnju i od pre desetak dana čvrsto su rešili da stupe u legalni štrajk, jer se svi njihovi zahtevi od strane poslodavca ignorišu ili svode na prazna obećanja. Mnoge od njih, kako tvrde, hvata jeza zbog toga šta sve jedan strani državljanin može da radi a da na to niko ne reaguje.

U nameri da o svom položaju obaveste gradsko rukovodstvo, ali i širu javnost, deo zaposlenih sastao se s odbornikom Ljubomirom Bradićem, jer drugi funkcioneri, kada se pojavi sličan problem, uvek pronađu neka „preča” posla. S druge strane, pod krov gradske kuće došli su zato što u fabrici nema grejanja.

– Od aprila nam duguju sve plate, nekim zaposlenim i od ranije. Kada smo se 18. novembra vratili na posao, gazda, koji je za tu priliku specijalno došao iz Slovačke, obećao je da ćemo, uz redovne, početi da dobijamo i rate od zaostalih plata. Ali, umesto toga, primili smo samo nekoliko hiljada dinara, najviše 7.600, dok su neki radnici dobili samo po nekoliko stotina dinara. Na toj pojedinačnoj pogodbi sa vlasnikom sve se svodilo na to da bez komentara prihvatimo ponudu ili da uzmemo radnu knjižicu. Istovremeno, na isplatnim listićima upisana suma je tretirana kao nekakvo sudsko poravnanje i niko od nas nije razumeo o čemu je reč. Nemamo grejanje u proizvodnim halama, nema isplata za topli obrok, ne isplaćuje se novac radnicima koji putuju, ne uplaćuju nam se doprinosi za penzije, a od januara su nam neoverene zdravstvene knjižice. U poslednje vreme na vrata fabrike sve češće kucaju dobavljači, tražeći da im se uplate dugovanja – kaže Dejan Đurđević, vozač u fabrici, koji dodaje da ovakvo ponašanje poslodavca ukazuje da ozbiljno krši sve pozitivne propise ove države i da on konačno mora postati slučaj interesovanja nadležnih državnih organa. On i ostali zaposleni navode da su se u više navrata obraćali inspekciji za rad, poreznicima pa i policiji, ali da niko od njih nije reagovao.

Radnica Mira Zlatanović dodaje da je najveći problem što u firmi ne postoji odgovorno lice i da to traje od kada je, kako se sumnja, pre nekoliko meseci direktor Zoran Božić pobegao u Ameriku. Od tada sve konce vuče nekolicina ljudi, odnosno radnika koji se ponašaju po instrukcijama vlasnika.

– Na isplaćene zarade, koje se paušalno određuju, kao na zelenoj pijaci, ne plaća se porez, ne uplaćuju se doprinosi niti druge obaveze prema državi, a ne plaćaju se ni računi za struju i vodu. Dovoljna je samo jedna rutinska kontrola poreznika i da se utvrdi nivo samovolje i težina prekršaja koje čine poslodavac i njegovi saradnici. Nedopustivo je ovakvo ponašanje jednog stranog državljanina koji ne poštuje propise, zakone i ostala pravila igre u kojoj je dobio puno gostoprimstvo. Da je samo mali deo ovih prekršaja učinio u bilo kojoj zemlji EU, odavno bi bio sudski gonjen – kaže Zlatanovićeva, strahujući s ostalim radnicima da se, ako nadležni organi ne uđu u fabriku, lako može desiti da ostanu bez mašina, gotovih proizvoda i repromaterijala. Inače, vlasnik Ladislav Kovalski svojevremeno je obavestio javnost da je u fabriku uložio 1,2 miliona evra, što radnici demantuju, tvrdeći da je suma mnogo manja, a očekivao je da od SIEPA, za novozaposlene radnike, dobije 530.000 evra, što mu nije pošlo za rukom jer nije uspeo da obezbedi potrebne garancije.

S ovim i drugim optužbama na račun poslovanja vlasnika Kovalskog, kao i zbog egzistencijalne ugroženosti više od 100 radnika, od kojih je 40 u stalnom radnom odnosu, dok su ostali angažovani na određeno vreme, upoznati su odbornici na poslednjoj sednici gradske skupštine. Nije bilo dvoumljenja oko toga da se podrži inicijativa Osnovnom javnom tužiocu i Odeljenju za privredni kriminal PU u Valjevu, da njihovi službenici hitno izvrše kontrolu poslovanja fabrike „Bemako Srbija”.

Budo Novović

objavljeno: 10.01.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Bemako Srbija bez proizvodnje

Izvor: B92, 10.Jan.2014, 16:20

Valjevo -- Radnici fabrike za izradu HTZ opreme Bemako u Popučkama i dalje ne rade nezadovoljni zbog toga što im vlasnik Vladislav Kovalski nije isplatio zaostale zarade...Kovalski je to obećanje dao radnicima 18. novembra 2013. prilikom posete fabrici, a isplaćeno im je od 5.000 do 10.000 dinara,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.