Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici na odmoru

Drastičan pad cene bakra na svetskim berzama, koja je u septembru imala srednju cenu od 6.990 dolara po toni, a ovih dana pala ispod 4.000 dolara, zabrinula je zaposlene u Fabrici bakarnih cevi Majdanpek, jednom od 10 vodećih izvoznika Srbije, i nametnula obavezu preduzimanja mera za stabilizaciju poslovanja.

Problemi ove fabrike proizlaze iz činjenice da se bakar kupuje po jednoj ceni, ali dok stigne, preradi se i otpremi kupcu, već važi druga, znatno niža cena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
– Stanje nije za paniku, ali jeste za oprez. Zato preduzimamo mere za prevazilaženje ove situacije – kaže Pavel Avdeev, direktor Fabrike bakarnih cevi Majdanpek, i dodaje da su se u jednom trenutku našli pred dilemom – prodavati sa gubitkom ili uopšte ne prodavati.

– Smanjujemo obim proizvodnje, pa smo četvorobrigadni sistem u proizvodnji zamenili trosmenskom petodnevnom radnom nedeljom, a radnicima ponudili da sada iskoriste svoje redovne godišnje odmore. Istovremeno, nisu produženi ugovori sa nekoliko desetina radnika koji su angažovani na određeno vreme, a da bi smanjili troškove zaustavili smo i projekte za rekonstrukciju i modernizaciju opreme i sveli je samo na remont – reči su direktora ove fabrike koja više od 80 odsto svoje proizvodnje plasira u 26 zemalja sveta.

I u ovakvoj situaciji, Fabrika bakarnih cevi Majdanpek je u prednosti nad konkurencijom jer ima najkraće rokove prerade, u poziciji je da prihvati i male porudžbine, ima sigurne izvore snabdevanja sirovinom i samo jedan bankarski kredit.

– Sa stabilizacijom cene bakra, stabilizovaćemo proizvodnju i poslovanje – kaže i Milko Pejović, zamenik direktora za komercijalna pitanja, i objašnjava da sadašnju situaciju pokušavaju da prevaziđu uz punu saradnju i razumevanje dugogodišnjih kupaca, a da se uporedo s kratkoročnim programom mera priprema i dugoročni kako bi se tokom naredne godine ova kriza prevazišla.

Čelni ljudi FBC Majdanpek ponovili su nam da njihovu poziciju čini sigurnijom to što su kao fabrika potpuno usmereni na rezultate koje ostvaruju preradom, a ne na ceni metala koji, doduše, u troškovima učestvuju sa oko 90 odsto. A kada je o troškovima reč, saznali smo da će zarade zaposlenih biti poslednja pozicija na koju bi ova situacija mogla da se odrazi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.