Izvor: Glas javnosti, 16.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici izlaze na ulicu

BEOGRAD - Socijalno-ekonomski savet (SES) nije juče podržao mere Vlade Srbije za ekonomsku stabilnost. Glas protiv dali su predstavnici Saveza samostalnih sindikata i najavili masovne štrajkove, posle čega je premijer Mirko Cvetković otkazao najavljeno obraćanje novinarima.

Predsednik vlade Mirko Cvetković predstavio je juče članovima SES mere za prevazilaženje krize, ali predstavnici SSSS, kako kažu, u tome nisu videli ništa što bi vodilo podsticanju privrede.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Mere koje je vlada donela služe samo za popunjavanje budžeta, a ne za podsticaj privrede. Sindikat takođe ne želi da podržava otpuštanje 8.000 ljudi jer se sindikat nije ni pitao kada su zapošljavali svoje partijske drugove - rekao je predsednik saveza sindikata i član SES LJubisav Orbović.

Orbović je najavio masovne proteste za 29. april i objasnio da će oni postati uobičajena reakcija na buduće „loše poteze“ vlade. Kako nezvanično saznajemo u SSSS, na masovnim protestima 29. aprila u Beogradu očekuje se više od 50.000 ljudi.

Oporezivanjem 200.000 radnika vlada planira da popuni rupu u budžetu od oko milijardu dinara. To je skandal, posebno sada kada znamo da je, na primer, beogradska vlast poklonila zemlju koja košta tri milijarde dinara - tvrdi Orbović.

On dodaje da na sednici SES predstavnici vlade uopšte nisu hteli da razgovaraju o smanjenju broja ministarstva kao vidu štednje.

Za razliku od predstavnika sindikata, predsednik SES i Unije poslodavaca Srbije (UPS) Stevan Avramović zadovoljan je najavljenim merama štednje jer one „ne opterećuju privredu, ali je i ne podstiču“.

- Premijer nam je rekao da će država u svojim redovima uštedeti milijardu evra. Izneo je plan po kome će država podstaći zapošljavanje, podržati javne radove, smanjiti broj zaposlenih u administraciji, oporezovati plate preko 40.000 dinara i to do 100.000 sa deset odsto poreza, a onaj deo preko 100.000 sa 15 odsto - objasnio je Avramović.

Posle otkazane konferencije za medije, vlada je izdala saopštenje u kojem se navode reči premijera Cvetkovića da je „teret krize u najvećoj meri preuzela država, uvažavajući princip solidarnosti“.

Kako se navodi u tom saopštenju, plan za stabilnost je pretpostavka ne samo lakšeg prevazilaženja posledica svetske finansijske krize, već i osnova za nastavak temeljnih reformi javnog sektora i poboljšanje ambijenta za privređivanje.

- Ove mere, koje su usaglašene sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), znače stabilnost kursa dinara i cena, jačanje deviznih rezervi zemlje, olakšavaju aktivnosti privrede i omogućavaju da se Srbija pred stranim investitorima i međunarodnim poslovnim svetom predstavi kao kredibilna država - zaključio je premijer Cvetković.

Sastanku su, pored predstavnika sindikata i poslodavaca, prisustvovali i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim LJajić.

Samo tako, samo tako.. Od kako su banditi preuzeli vlast, unistili su privredu, a proizvodnje vise i nema. Srbija zivi na MMF dugovima i Dijaspori koja salje pare ko da moraju. Vreme je za velike promene.

- Ove mere, koje su usaglašene sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), znače stabilnost kursa dinara i cena, jačanje deviznih rezervi zemlje, olakšavaju aktivnosti privrede i omogućavaju da se Srbija pred stranim investitorima i međunarodnim poslovnim svetom predstavi kao kredibilna država - zaključio je premijer Cvetković.

Koga ovaj sluzbenik "Svetske Banke" pravi budalama.

re: Koga ovaj sluzbenik "Svetske Banke" pravi budalama.

pa nas... nikad niko drugi nije kriv do nas samih...

zato sto smo pristali i dozvolili... ali neka...

tako se siri svest, ko ne shvati na laksi nacin, uvek moze na mnogo tezi hehehehehe

pa ko prezivi nek prica unucima o carima demonkratije...

Cela bivsa Jugoslavija kad je premjer bio Markovic imala je vanjski dug od 16 milijardi dolara. Sada samo Srbija ima vise a da ne govorim da Hrvatska sama ima 40 milijardi dolara duga. Jeste da su oni izgrasdfili autopute, zeleznice ali ko ce to da vrati. Istu stvar cine i dosovci od kada su 2000 dosli na vlast. sA 8.000 zaposlenih u upravi sada imaju 28, Njemacka ima 165 ministara a Srbija 26 itd itd. Ajde da budemo iskreni prema sebi i prema drugima pa se zapitajmo ko je za svwe to kriv. Ja mislim da je to samo nasa greska i nicja druga. Verovali ste onima koji su rasprodali zemlju, poduzeca i dobra a za te pare nije otvoreno niti jedno radno mesto nego je sluzilo da oni sebi odredjuju basnoslovne plate i premije. Pa kancelarka NJemacke Angela Merkel ima 13.000 € platu a toliko ima svaki direktor u javnim poduzecima. Narod gleda, negoduje ali i na sledecim izborima ce da biraju Tadica jer ce im on podeliti po koji paketic sa litrom ulja kilo soli i secera. Dinkic ce da obeca da ce srbija da postane eldorado i eto ti glasacke masine. Samo napred ludi narode, birajte vi opet Tadica.

ove mere su samo koska razdora za obicne gradjane.najlakse im je uzeti tamo gde mogu i nebitno je da li ti cinovnici posteno i valjano rade ,a samo se zovu *cinovnici*i treba svaki put kada se menja vlasdt da drhte za svoj *bedni* posao jer jos je Nusic pisao a to vazi i sada>Kada dodje nova vlast prvo se namesta i razmesta i oprema kabinete,drugo- uvodi i trenira *strogocu* nad cinovnicima i trce kad im stolica postane neizvesna, e onda ih vise nista ne interesuje ,vec samo kako ce sebe udomiti.

tako da ovo igranje sa narodom i treba da dovede do opste gradjanske neposlusnosti i strajklova,jer u ovoj drzavi je i ovako sve *prodato tajkunima* i nema nikakve proizvodnje.

Cvetkovicu , da li Vam se stomak prevrtao kada ste ovo sve izgovorili.Poceli ste da budete kao reklama za kreditne kartice.Uzmite karticu , trosite i time dobijate plus i garanciju za buduce kredite.Kakva je tu logika?Najpametnije je da se sto manje uvozi , sto vise izvozi i to svako dete od 12 godina zna ali kod nas takva logika ne vazi.Privreda jeste unistena a to je temelj jedne drzave.Ziveti na kreditima je postati necija svojina i sve ono sto imate pa cak i vasa familija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.