Radnici Želvoza zadovoljni odlukom o povezivanju staža

Izvor: Glas javnosti, 23.Apr.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Želvoza" zadovoljni odlukom o povezivanju staža

SMEDEREVO - Radnici "Želvoza" sa olakšanjem su dočekali odluku Vlade Srbije o povezivanju radnog staža. To je bio jedan od najvažnijih zahteva nezadovoljnih radnika preduzeća u kojem je došlo do raskida privatizacije.

Vlada Srbije odlučila je da privrednim društvima koja posluju sa više od 50 odsto državnog kapitala ili su u postupku privatizaciju poveže staž od 1. januara 2004. do 31. decembra 2010. godine.

- Dugo smo čekali ovu odluku, to je rešenje jednog od >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << naših najvažnijih zahteva - prokomentarisao je za Dragan Milijašević, predsednik Štrajkačkog odbora formiranog krajem februara kada su radnici stupili u štrajk zbog neisplaćenih zarada, nepoveznaog staža i neispunjavanja obaveza kupca u privatizaciji.

Prema njegovim rečima, navedena odluka Vlade Srbije znači rešavanje velikog problema radnika "Želvoza", ali će ona, kako kaže, i terapijski uticati na zaposlene kojima nije delimično isplaćena novembarska, decembarska i polovina januarske zarade.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, koji je i sam učestvovao u iznalaženju rešenja problema "Želvoza", navodi da je lokalna samouprava pomogla utoliko što su za pregovarački sto doveli kompetentne sagovornike. Sa štrajkačima su u više navrata razgovarali ljudi iz Agencije za privatizaciju i Ministarstva ekonomije.

- Iako "Želvoz" nije u našoj nadležnosti, radnici su naši Smederevci i mi moramo da pomognemo. Uplaćeno je 54 miliona dinara iz Ministarstva ekonomije, kao avans za kompletan posao od oko 150 miliona koji je dodeljen remonterima kroz program Vlade. Iz Ministarstva nam je jasno poručeno da će podržati ovaj raskid ugovora, ali da mora da se nastavi sa proizvodnjom. Takođe je obećano da će biti obezbeđeno još posla. Iz Ministarstva finansija smo dobili uveravanja da će u najkraćem roku biti urađeno ono što nije godinama, da će biti povezan staž radnicima. Kao što vidite, obećanje je ispunjeno - rekao je Umičević.

U "Želvozu" raskid kupoprodajnog ugovora znači i veliku neizvesnost, naročito od 1. januara 2012. godine.

- Sindikatima je saopšteno da je sada na njima velika odgovornost, jer fabrika ovako može da funkcioniše eventualno do 1. januara, kada će se potražiti novi kupci - navodi gradonačelnik Smedereva.

"Želvoz", pored ostalog, ima i dugove prema gradskim javnim preduzećima. Tako samo za vodu duguju 20 miliona dinara, koliko i za zakup gradskog građevinskog zemljišta. Ipak, u lokalnoj samoupravi se nadaju da će, kada bude pokrenuta proizvodnja i kada "Želvoz" dobije novog vlasnika i ta dugovanja biti namirena.

Osim ugovora sa državom, u "Želvozu" se nadaju da će biti realizovan i posao sa Republikom Srpskom, koji je vredan oko tri miliona evra, a u izgledu je još jedan posao sa "Ju-es-stilom Srbija", ali nemaju odgovor na pitanje šta će se desiti ako ne bude potencijalnih kupaca.

U sindikatima očekuju zvaničnu informaciju iz Agencije i dolazak zaštitnika kapitala. Predstoji im i dogovor kako i na koji način da se štrajk prekine.

- Nama je u interesu da fabrika funkcioniše. Imamo neka raspoloživa sredstva, s obzirom da je stigao taj novac iz programa Vlade i proizvodnja može da se pokrene - zaključio je jedan od sindikalnih lidera, Slavoljub Trifunović.

U budućem periodu mogao bi da eskalira jedan od najvećih problema - višak radnika. "Želvoz" ima 1.450 zaposlenih, a po proceni predstavnika rumunskog konzorcijuma i nezavisnih ekonomskih analitičara, nekoliko stotina je višak. Ni rumunski konzorcijum nije se bavio rešavanjem socijalnog programa, pa poslovi koji su stizali poslednjih godina u fabriku nisu bili dovoljni da uposle sve radnike.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.