Radnici Zastave-elektro prekinuli protest

Izvor: S media, 12.Avg.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Zastave-elektro" prekinuli protest

Radnici "Zastave-elektro" iz Rače prekinuli su danas oko 13.30 protest ispred Agencije za privatizaciju u centru Beograda i autobusima se uputili kući.

Predsednik Štrajkačkog odbora Slobodan Gajić rekao je Tanjugu da je odbor nešto posle 13 časova na sastanku u Agenciji sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Ivicom Točevim sastavio dopis nadležnom tužilaštvu sa zahtevom da se istraže navodi radnika o lažnim investicijama i drugim navodnim nelegalnim radnjama novog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vlasnika preduzeća.

Ukoliko se navodi pokažu osnovanim, kako je kazao, Agencija će pokrenuti postupak za raskid kupoprodajnog ugovora, što je jedan od zahteva radnika.

Štrajkački odbor u ponedeljak će sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mladjanom Dinkićem razgovarati o mogućim strateškim partnerima tog preduzeća, kazao je Gajić.

Tokom jučerašnjeg dana radnici su predali i pismo predsedniku Srbije Boris Tadiću, kao i prateću dokumentaciju o nezakonitim radnjama u "Zastavi-elektro", i zatražili da se lično angažuje u rešavanju njihovih problema.

Radnici "Zastave-elektro" od juče su protestovali ispred Agencije za privatizaciju, na Terazijama.

Zaposleni u tom privatizovanom preduzeću štrajkuju od marta, a pored revizije i raskida kupoprodajnog ugovora traže i isplatu zaostalih zarada iz 2008. godine i uplatu doprinosa za penziono osiguranje.

Štrajkači su široj javnosti skrenuli pažnju putem nekoliko blokada pruga, a poslednji put blokirali su prugu Beograd-Niš kod Lapova, krajem juna.

Preduzeće "Zastava elektro" pre tri godine kupili su Ranko Dejanović, Dragan Mostić i Nebojša Banković, a od juna ove godine Dejanović je vlasnik 94,4 odsto akcija preduzeća.

Prema rečima Gajića, radnici imaju dokumentaciju, prema kojoj su vlasnici Agenciji za privatizaciju dostavili samo pisane potvrde da su uložili kupoprodajnim ugovorom obavezujućih 26.850.000 dinara, koje nisu nigde overene, a Agencija ih je prihvatila.

Radnici zahtevaju i ulazak finansijske i poreske policije u tu firmu, kao i procesuiranje krivične prijave koju su protiv više vlasnika podneli pre godinu dana.

Posle pregovora sa ministrom rada, radnicima je uplaćena jednokratna pomoć po 5.000 dinara, ali nijedno obećanje vlasnika, posle nekoliko pregovora, nije realizovano.

U opštinskom tužilaštvu u Rači, pre dva meseca, završena je istraga protiv jednog od vlasnika Dragana Mostića, i protiv direktora u tom preduzeću Predraga Stevanovića, za koje Štrajkački odbor tvrdi da su oštetili preduzeće za 237 miliona dinara.

Istraga protiv Mostića vodjena je zbog sumnji da je falsfikovao službene isprave i zloupotrebio ovlašćenja u privredi, a protiv Stevanovića zbog neosnovanog dobijanja i korišćenja kredita i drugih pogodnosti.



Agencija: MUP i Tužilaštvo da istraže navode radnika




Agencija za privatizaciju uputila je danas dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova i Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu u kome traži da ti organi, u okviru svojih nadležnostu provere navode Štrajkačkog odbora preduzeća "Zastava-Elektro" o zlouopotrebama u tom preduzeću, saopšteno je iz Agencije.


"Ukoliko izveštajem MUP i Tužilaštvo potvrde navode Štrajkačkog odbora, steći će se uslovi da Agencija za privatizaciju preduzima dalje mere i pokrene postupak raskida kupoprodajnog ugovora", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Štrajkačkog odbora su, kako je navedeno, na sastanku u Agenciji za privatizaciju obavešteni o tim koracima, nakon čega su izrazili zadovoljstvo preduzetim aktivnostima i najavili prekid protesta.

Radnici "Zastave-Elektro", koji su od juče štrajkovali na Terazijama, oko 13.30 naputili su plato ispred Agencije za privatizaciju i autobusima krenuli ka Rači.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto Agencija za privatizaciju ne reaguje? Sutra novi protest radnika ''Zastave ekletro''

Izvor: AutoBrief.com, 10.Avg.2009, 13:35

U utorak 11. avgusta 2009. godine u 11 časova, radnici "Zastave elektro" započeće protest ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, sa zahtevom da se raskine ugovor o prodaji fabrike konzorcijumu na čijem čelu je Ranko Dejanović. Naš protest će svojim prisustvom solidarno podržati radnički...

Nastavak na AutoBrief.com...

Protest radnika "Zastave elekro"

Izvor: RTS, 11.Avg.2009, 13:50

Radnici "Zastave elektro" i noć će provesti ispred Agencije za privatizaciju u centru Beograda. Protest i radnika "Ikarbusa". Štrajkači zahtevaju poništenje privatizacija i pokretanje proizvodnje. ..Oko stotinak zaposlenih u preduzeću "Zastava elektro" iz Rače odlučili su da prespavaju ispred...

Nastavak na RTS...

Agencija nije nadležna za Zastavu elektro

Izvor: NaDlanu.com, 11.Avg.2009

BEOGRAD, 11. avgusta 2009. (Beta) - Agencija za privatizaciju Srbije saopštila je u utorak da od marta 2008. godine nije nadležna za kontrolu poslovanja preduzeća Zastava elektro iz Rače, čiji radnici štrajkuju zahtevajući poništenje privatizacije i isplatu zarada. Kako se navodi u saopštenju,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Protest radnika "Zastave elektro" i "Ikarbusa"

Izvor: RTS, 11.Avg.2009

Radnici "Zastave elektro" i noć će provesti ispred Agencije za privatizaciju u centru Beograda. Protest i radnika "Ikarbusa". Štrajkači zahtevaju poništenje privatizacija i pokretanje proizvodnje. ..Oko stotinak zaposlenih u preduzeću "Zastava elektro" iz Rače odlučili su da prespavaju ispred...

Nastavak na RTS...

Protest radnika "Zastave elektro"

Izvor: B92, 11.Avg.2009

Beograd -- Radnici "Zastava elektro" protestuju ispred Agencije za privatizaciju u Beograda tražeći da se poništi prodaja tog preduzeća. Agencija kaže da nije nadležna...Radnici preduzeća Zastava elektro iz Rače noć će provesti ispred Agencije za privatizaciju Srbije u centru Beograda, izjavio...

Nastavak na B92...

Vlasnik slagao i Agenciju i radnike

Izvor: Glas javnosti, 12.Avg.2009

BEOGRAD - Više od 200 nezadovoljnih radnika preduzeća „Zastava elektro“ iz Rače kod Kragujevca juče su se okupili na Terazijama, ispred Agencije za privatizaciju, tražeći reviziju kupoprodajnog ugovora, isplatu zaostalih zarada i uplatu doprinosa za penziono osiguranje. Radnici su doputovali...

Nastavak na Glas javnosti...

Radnici proveli noć ispred Agencije

Izvor: Mondo, 12.Avg.2009

Radnici "Zastava-elektro" proveli su noć ispred Agencije za privatizaciju, jer smatraju da je jedino ta institucija kriva zbog čega se preduzeća nalazi u teškoj situaciji.

Nastavak na Mondo...

Radnici "Ikarbusa" i "Zastave elektro" na Terazijama proveli noć

Izvor: AutoBrief.com, 12.Avg.2009

Ispred Agencije za privatizaciju protestuju radnici fabrika "Ikarbusa" i "Zastava elektro" iz Rače. Juče, 11. avgusta, više od 200 nezadovoljnih radnika preduzeća "Zastava elektro" iz Rače doputovalo je u tri autobusa. Okupljeni radnici su ispred Agencije na Terazijama proveli i prošlu noć ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.