Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 08.Jul.2009, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Zastave elektro" odblokirali prugu kod Lapova

Saobraćaj na pruzi Beograd-Niš kod Lapova normalizovan je danas oko 17.30 sati nakon što je 150 radnika "Zastava elektro" iz Rače prekinulo blokadu pruge koja je trajala od devet časova ujutro.



Direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević izjavio je Tanjugu da je železnički saobraćaj na tom delu pruge, kod Lapova, noramlizovan. Radnici "Zastave elektro" su, zajedno sa radnicima građevinsko-industrijsko kombinata "1.maj" iz Lapova, već jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učestvovali u blokadi pruge Beograd-Niš, 22. juna.

Radnici "1.maja" obećali su pre dva dana da neće ubuduće blokirati prugu, niti autoput Beograd-Niš, jer je postignut dogovor o ispunjenju njihovih zahteva, ali da će nastaviti štrajk u Upravnoj zgradi firme, dok se ne realizuju sva obećanja.

Predsednik Štrajkačkog odbora u "Zastavi elektro" Slodoban Gajić kazao je agenciji Beta da je na pregovore sa radnicima koji su blokirali prugu Beograd-Niš, došao savetnik zamenika premijera Srbije Ivica Tončev. On kazao da radnici traže isplate zarada od februara 2009. i doprinosa od maja 2008, kao i da finansijska policija počne kontrolu poslovanja preduzeća i poštovanje ugovora o privatizaciji. Gajić je naveo da su radnici "Zastave elektro" obnovili blokadu pruge pošto predstavnici vlasti nisu ispunili obećanje da im do 7. jula ponude rešenje za probleme.

"Razočarani smo i nismo imali drugog izbora nego da radikalizujemo protest", kazao je on.

Štrajk u "Zastavi elektro" traje više od tri meseca, tokom prethodnih mesec dana štrajkači borave u prostorijama Skupštine opštine Rača, a u štrajku je 250 od 305 zaposlenih. "Zastava elektro" ne radi od februara, radnici ne dobijaju plate, preduzeću je blokiran račun zbog duga od 176 miliona dinara, a isključeni su i struja i voda, kazali su štrajkači.

Radnici "Zastave elektro" su zajedno sa radnicima GIK "1. maj" u poslednjih mesec dana tri puta blokirali prugu Beograd-Niš, ali su nakon obećanja vlasti da će im ponuditi rešenje problema prekinuli blokadu.

Železnice: Do sada šteta 17 miliona dinara

Ovo je već četvrta blokada na železničkom Koridoru 10 kod Lapova u proteklih dvadesetak dana, rekao je direktor Medija centra "Železnica" Nenad Stanisavljević, koji navodi podatak da je to Javno preduzeće tokom 37-časovne blokade 22. i 23. juna izgubilo oko 17 miliona dinara zbog nepoštovanja međunarodnog reda vožnje i angažovanja dodatnih vozova i goriva. Zbog nove blokade, teretni saobraćaj na pruzi Beograd- Niš je obustavljen.

"Putnici iz lokalnih i međunarodnih vozova koji su u vreme početka blokade bili na pruzi prevezeni su autobusima između Markovca i Lapova i svoje putovanje su već nastavili do odredišta u Srbiji", kaže Stanisavljević.

"Putnici iz međunarodnih vozova koji su iz Beograda krenuli ka Solunu, Sofiji i Istanbulu, a putuju do odredišta izvan Srbije, u vozovima čekaju završetak blokade. Tokom popodneva, međunarodni putnički saobraćaj će se odvijati alternativnim putem preko Požege i Kraljeva zbog čega će vozovi kasniti više sati. Lokalni saobraćaj obavljaće se od Beograda do Markovca I od Niša do Lapova", najavljuje Stanisavljević.

Radnicima "Prvog maja" uplaćeni doprinosi

Radnicima građevinsko-industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova uplaćeni su doprinosi za penziono osiguranje za šest meseci u ovoj godini, a do kraja meseca očekuju se i isplate zaostalih zarada, zbog čega su zaposleni u toj firmi od aprila u štrajku i u više navrata su blokirali železničku prugu Beograd-Niš na Koridoru 10 u Lapovu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici ponovo blokirali prugu

Izvor: Radio 021, 08.Jul.2009

Radnici preduzeća "Zastava elektro" iz Rače blokirali su danas prugu Beograd-Niš kod Lapova zahtevajući isplatu zarada i povezivanje radnog staža. Predsednik Štrajkačkog odbora Slobodan Gajić kazao je da predstavnici vlasti nisu ispunili obećanje da im do 7. jula ponude rešenje za probleme...

Nastavak na Radio 021...

Radnici prekinuli blokadu pruge Beograd - Niš

Izvor: EMportal, 08.Jul.2009

Radnici fabrike "Zastava elektro" iz Rače deblokirali su danas oko 17.30 prugu Beograd-Niš u Lapovu posle obećanja predstavnika Vlade Srbije da će ispuniti njihove zahteve, izjavio je predsednik Štrajkačkog odbora tog protesta Slobodan Gajić.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.