Radnici Kuršumlije već šest dana blokiraju put

Izvor: Politika, 16.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Kuršumlije već šest dana blokiraju put

Očekuje se za dan-dva konačni sporazum sa vladom o prekidu protesta

Kuršumlija – Saobraćaj na magistralnom putu Niš – Priština u prekidu je već šest dana i noći. Toliko, naime, više stotina radnika kuršumlijskih preduzeća koji su ostali bez posla, blokiraju ovaj put kod sela Kastrata, nedaleko od Kuršumlije. Oni propuštaju samo sanitetska i vozila policije, a i njih će, kažu, od nedelje početi da zaustavljaju, ako se njihovi zahtevi ne reše. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kraj asfalta podigli su šatore ispred kojih danonoćno lože vatru.

Učesnici protesta traže da država pomogne kako bi njihova preduzeća obnovila proizvodnju, a oni radom obezbeđivali ezgistenciju, svoju i svojih porodica. Lošom privatizacijom, naime, ovde su prestala da rade ili samo tavore nekada velika preduzeća, kao što su ŠIK „Kopaonik", Konfekcija „7. juli", MI „Metalac", Rehabilitacioni centar „Žubor" u Kuršumlijskoj banji...

Borivoje Urošević, predsednik Upravnog odbora ŠIK „Kopaonik" i jedan od aktivnih učesnika protesta, kaže za „Politiku" da oni neće odustati od blokade puta sve dok im se ne daju konkretna rešenja kako da se bar deo od preko 5.000 radnika, a to je gotovo celokupno radno stanovništvo ovog malog grada uz Kopnenu zonu bezbednosti, vrati na posao.

– Što se ŠIK „Kopaonika" tiče, mi smo našli stranog partnera. Naime, jedna velika francuska firma spremna je da odmah preuzme ovu ogromnu fabriku u kojoj je radio svaki treći Kuršumlijčanin i čiji su proizvodni pogoni razmešteni duž čitava tri kilometra ispod brda Samokova. Drvna građa je ovde ogromna, ali nedostaje kapital. Francuzi postavljaju samo jedan uslov: da država na sebe preuzme sva dosadašnja dugovanja našeg preduzeća. O tome će se, kako su nas obavestili opštinski čelnici, već u ponedeljak ili utorak voditi razgovori u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj. Mi strpljivo čekamo ishod i nadamo se da će se stvoriti uslovi da blokadu puta prekinemo – kaže Urošević.

Do tada prolaza prema Kosmetu preko prelaza Merdare neće biti, a ako se ne nađe rešenje u vladi, učesnici protesta kažu da će pribeći i radikalizaciji.

D. Borisavljević

[objavljeno: 17/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.