Radnice otrovane amonijakom u hladnjači „Frigonais!

Izvor: Press, 09.Dec.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnice otrovane amonijakom u hladnjači „Frigonais!

Jedna radnica kuršumlijske hladnjače „Frigonais" zadržana je na lečenju zbog trovanja amonijakom koji je prekjuče iscurio u prostorijama te fabrike, a njih devet otpušteno je na kućno lečenje. U momentu isparenja u hali je bilo 45 radnika, a blaže simptome trovanja, peckanje u očima i crvenilo po licu imale su radnice sa linije za prebiranje voća. Jedino je B. M. (57) imala jače simptome, pa je zadržana na bolničkom lečenju.- Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << imala gušenja, bolove u grudima i kašljala je. Primila je odgovarajuću terapiju i posle 16 sati, pošto joj je bilo bolje, prebačena je u kuršumlijski stacionar. To je samo iz predostrožnosti, jer joj je bolje - kaže portparol Zdravstvenog centra „Toplica" Jelena Pantović.
Republička inspekcija za zaštitu životne sredine potvrdila je da je amonijak iscurio u „Frigonaisu".
- Prilikom manipulacije tečnim i gasovitim amonijakom radovi se izvode ručno na cevovodima na galeriji iznad radnog prostora. Kako se ventili otvaraju ručno, povremeno može doći do njihovog oštećenja i curenja amonijaka. Nisu zabeležene negativne posledice po životnu sredinu - navodi se u saopštenju inspekcije.
Iako se u prvo vreme mislilo da je reč o havariji, inspektor rada Topličkog okruga Goran Lazović kaže da o tome nema govora.
- Obišao sam sve hale hladnjače i nisam naišao na nedostatke - tvrdi on.
Vlasnik hladnjače Sveta Tončić kaže za Press da je incident nastao prilikom redovnog otapanja komora usled povećanog vazdušnog pritiska i da su svi radnici brzo izašli iz hale.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.