Radmila Tonković na promociji svoje knjige: U mnogim zemljama nema nijednog podatka o prvim ženama letačima

Izvor: TangoSix.rs, 23.Maj.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radmila Tonković na promociji svoje knjige: U mnogim zemljama nema nijednog podatka o prvim ženama letačima

Promocija knjige „Nebeske heroine sveta“ autorke Radmile Tonković održana je u restoranu Aeroklub u Beogradu.
Pored autorke, prisutnima su se obratili i predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović, jedan od recenzenata Božidar Glogovac, predsednica Udruženja žena letača Srbije Olgica Lazić, kao i predsednik Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije Velibor Vukašinović.
Prikupljanje podataka i pisanje knjige nije bio >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << lak posao, a kao dokaz autentičnosti pri svakom intervjuu tražila je i lični potpis, objašnjava autorka. Ipak, kada intervju nije bio moguć, informacije je tražila u bibliotekama i arhivama, a ponekad i na događajima i prijemima:
–  Ta moja misija trajala je deset godina. Knjigu sam koncipirala na način da prikažem prve, najvažnije i najuspešnije žene svakog kontinenta ovoga sveta, što se ogleda u 1.700 prikupljenih biografija. Međutim, nije bilo lako napisati jednu ovakvu knjigu zato što o ženama nema podataka. Ni u Italiji, ni u Španiji, ni u Belgiji nema podataka o prvim ženama koje su letele. –
Na svetskom nivou knjiga je proglašena jedinstvenom enciklopedijom pisanom na tu temu / Foto: Marta Lutovac, Tango Six Iako je takvih podataka malo, svaka zemlja u kojoj su te žene letele obrađena je istorijski, geografski i geopolitički, kako bi se imao uvid u vreme i okolnosti pod kojima su živele, kaže autorka.
– U jednoj arapskoj zemlji postoji žena koja čeka na ovu knjigu, jer sam i o njoj pisala. U toj zemlji ženama je zabranjeno da upravljaju automobilima, ali ona se snašla – zakazala je vozača i platila mu da je odvede do aviona.  Ona leti, a kada se završi vozač je vrati kući. Moja knjiga prikazuje upravo takve priče. Između ostalog, htela sam da prikažem i da je majka Če Gevare bila pilot, kao i sam Če Gevara, što malo ljudi zna. Ja sam to saznala kada sam boravila u Rosariju, u njegovoj rodnoj kući. – priča Tonkovićeva.
Učesnici promocije bili su saglasni kada je u pitanju značaj napisanog dela, kao jedne istorije vazduhoplovstva koju su gradile i žene.
Svaka zemlja u kojoj su te žene letele obrađena je istorijski, geografski i geopolitički / Foto: Marta Lutovac, Tango Six – Ova knjiga bi mogla da bude lajtmotiv svega što je ona napisala do sada. Ona ima posebno značenje, jer je to enciklopedija, a malo je enciklopedija u ljudskom stvaralaštvu. – smatra Bulatović.
Knjiga je prevedena na ruski jezik, a u toj zemlji proglašena je i udžbenikom u vezduhoplovnim akademijama, pilotskim akademijama i stručnim srednjim školama. Na svetskom nivou proglašena je jedinstvenom enciklopedijom pisanom na tu temu.

The post Radmila Tonković na promociji svoje knjige: U mnogim zemljama nema nijednog podatka o prvim ženama letačima appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.