Rađanje deteta, radosno i stresno

Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rađanje deteta, radosno i stresno

Beograd -- U domovima zdravlja postoje škole roditeljstva koje pomažu budućim majkama i očevima da izbegnu teškoće.

Rođenje deteta je veoma radostan trenutak, ali podrazumeva i određene promene u životu. Upravo zbog toga u školama roditeljstva ginekolozi, babice, sestre, pedijatri i psiholozi pripremaju trudnice da i u fizičkom i psihičkom smislu budu spreme - kako za porođaj, tako i za ono što ih čeka nakon rođenja deteta.

Ana Milošević je u petom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesecu trudnoće i počela je da ide u Školu roditeljstva u Domu zdravlja Savski venac kako bi se što bolje pripremila za ulogu majke, a pre svega da bi saznala kakav će biti prvi kontakt s bebom.

"Očekujem da ću, u tom smislu, i psihički i fizički da se pripremim na to šta me čeka, a to je jedan veoma težak period", kaže ona.

Dejan, Anin muž, odlučio je da i on posećuje predavanja. Zbog toga je već počeo da menja mišljenje o nekim stvarima, kao na primer da li će prisustvovati porođaju: "Prvo sam mislio da neću, ali do kraja ćemo još videti."

Trudnoća, porođaj, prvi dan sa bebom, dojenje, samo su neke od tema koje se obrađuju. U tom domu zdravlja Škola roditeljstva se razlikuje od ostalih jer, u saradnji sa stručnjacima iz Instituta za mentalno zdravlje, buduće majke i očevi imaju i psihičke pripreme, kako bi sa što manje straha i stresa dočekali bebu.

"Potreba savremene žene za Školom roditeljstva je što ona može bebu potpuno da smesti u svoj svakodnevni život koji je opterećen obavezama i karijerom i da joj beba bude potpuno uživanje i da joj se adekvatno posveti, jer mi smo tu da joj pomognemo", kaže Snežana Janković, specijalista ginekologije.

Ove godine lekari koji vode Školu planiraju da osnuju i Klub majki, gde će majke i trudnice moći među sobom da razmenjuju iskustva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.