Radio veza za zdravstvene ustanove

Izvor: B92, 07.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radio veza za zdravstvene ustanove

Beograd -- Gradski centar za obaveštavanje uveo je radio vezu kojom je stalno povezano osam najvažnijih zdravstvenih ustanova u gradu.

U saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo uveden je sistem kojim su od 12. marta neprestano na vezi Hitna pomoć, Urgentni i Klinički centar, sva četiri kliničko bolnička centra i Vojno medicinska akademija. Pre uspostavljanja direktne radio mreže zdravstvene institucije mogle su da komuniciraju samo telefonom.

Međutim, zaključeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da komunikacija mobilnim i fiksnim telefonima predugo traje.

Zbog toga, Centar za obaveštavanje uspostavio je direktnu radio mrežu između najbitnijih zdravstvenih institucija u Beogradu.

Nova radio mreža koristi pet kanla i ukoliko jedan ne funkcioniše, ostaju još četiri.

"Mi se ne mešamo u nadležnosti. Mi smo jedan centar koji reaguje u vanrednim situacijama. Međutim, mi smo dali mogućnost da i u 'mirovnim' poslovima KBC i neki drugi bolnički centri mogu između sebe da komuniciraju i razmenjuju informacije, što izuzetno znači; ako dođe do situacije da VMA nema slobodnih ležajeva na odeljenju, obavesti hitnu pomoć i ona ih usmeri u najbližu bolnicu", objašnjava Ljubiša Majstorović, načelnik Gradskog centra za obaveštavanje.

Iako Hitna pomoć ima svoj operativni centar i radio mrežu sa vozilima na terenu, zaposleni tek uvođenjen ovakve radio mreže mogu brže i efikasnije da dobijaju informacije.

U roku od trideset sekundi sada se dobijaju podaci o povrđenima, stanju u saobraćaju, vremenskim nepogodama.

"To je tzv. poprečna veza, pomoću koje mi direktno i vrlo jednostavno, lako i brzo dolazimo u vezu sa onima koji su nam potrebni. U slučaju bilo kakvih nesreća, zemljotresa, u vezi smo sa seizmološkom zavodom i to je nešto što nam olakšava posao", rekla je Željka Bajić Dragutinović, doktorka Hitne pomoći.

U sistem radio veze uključiće se i Dečija klinika u Tiršovoj i Institut za majku i dete.

Centar za obaveštavanje planira još širi sistem radio mreže, u koji će se integirsati sve gradske službe koje pružaju pomoć građanima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.