Radio-televizija Srbije ne ukida emisije nezavisnih i privatnih produkcija

Izvor: RTS, 03.Okt.2019, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radio-televizija Srbije ne ukida emisije nezavisnih i privatnih produkcija

RTS nije niti može da ukida emisije drugih televizija ili spoljnih produkcija sa kojima sarađuje, te tako nije ukinuo ni emisiju "TV mreža" Produkcijske grupe "Mreža"
Istina je da je ugovor o emitovanju te emisije, koji se potpisuje svake godine, završen i u potpunosti ispunjen sa obe strane.

"TV mreža" uredno se svake godine prijavljivala na konkurs za programe spoljnih produkcija i na tom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konkursu nikome nije garantovan ugovor sa RTS-om, budući da o tome odlučuje komisija koju imenuje generalni direktor JMU RTS.
Ove godine odluka je bila da RTS nije zainteresovan za taj program, što ne znači da posle nekog od narednih konkursa neće biti, ukoliko PG "Mreža" bude konkurisala sa takvim ili sličnim programom.
Za prethodnih 19 godina emitovanja RTS je PG "Mreži" samo za emitovanje "TV mreže" isplatio oko 1,5 miliona evra.
Od strane RTS-a nikada nije bilo pokušaja da se utiče na uređivanje "TV mreže", osim što je u jednoj situaciji traženo da se ispravi netačan podatak o RTS-u u jednom prilogu, što je PG "Mreža" uvažila.
Inače, u svakom ugovoru RTS-a sa spoljnom produkcijom stoji da RTS zadržava pravo da ne emituje njihov program ukoliko nije u skladu sa uređivačkim konceptom, standardima i normama javnog servisa.
RTS i PG "Mreža" imaju dobru saradnju, "TV mreža" je samo jedna emisija te produkcijske kuće koja je emitovana ili je u planu emitovanja na javnom servisu i podatke o toj saradnji RTS nema potrebu da krije.
Trenutno, PG "Mreža" za RTS pravi serijal o manjinama "Da je meni" te se ne može govoriti ni o kakvom "prekidu saradnje", kao što se to može čuti u delu javnosti. Naprotiv, nadamo se da će od decembra ovaj serijal biti emitovan jednom nedeljno umesto jednom u dve nedelje kako je bilo do sada.
Svaki pokušaj politizacije svoje poslovne odluke RTS vidi pre svega kao nameru da se ta saradnja osujeti ili oteža.
To je potpuno nepotrebno, jednako kao i umišljanja koja, nažalost, u javnost plasiraju i neki saradnici PG "Mreže".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.